Afbeelding
Foto: Actief Media

Klandizie deels seizoensgebonden

Wie voor het eerst de doe-het-zelf-zaak van Hoekstra DHZ aan de Burgemeester Drijberweg 3 in Hurdegaryp binnenstapt, wordt verrast door de grote oppervlakte en de grote verscheidenheid aan spullen: achter de vrij smalle voorkant huist een tientallen meters ‘diepe’ winkel, inclusief een kleine werkplaats voor het op maat zagen van latten en planken.

Het eerste dat opvalt zijn de verfbussen links vooraan. Rechts, vlakbij de etalageruit, is ruime hoek voor de sleutels. Hoekstra DHZ is dé sleutelspecialist van noordoostelijk Fryslân. Zelfs vanaf de Waddeneilanden weten klanten deze zaak hiervoor te vinden, vertelt winkelier Berend Wiersma.

Samen met zijn vrouw Tini staat hij al heel wat jaren in de winkel. Ooit was het vooral schildersbedrijf, van Tini’s vader. Vandaar de naam Hoekstra DHZ. “De sleutels, dat is no ús meast ûnderskiedende hannel”, zegt Wiersma. “En dêrneist sjochst dat minsken foaral ek ‘seizoensgebonden’ keapje: yn de winter meast guod foar binnendoarwurk, yn it foarjier it túnark en bygelyks yn novimber en desimber de tiidklokjes, foar de lampkes yn de krystbeam en sa.”

De goederen koopt Wiersma uit het hele land. “Fan Raadsma yn Dokkum oant in leveransier foar it hout ergens by Rotterdam. Wy hawwe foar ’t measte al jierren deselde leveransiers. As it goed foldocht, hoecht it om ús net oars.”

Er is een trouwe klandizie uit de weide omtrekken, tot en met de Waddeneilanden in het Noorden en tot en met Drachten in het zuidoosten. Een enkele keer komt er een toerist binnen. "Minsken dy't by de buorlju yn Hotel Van der Valk oernachtsje en in oplader nedich hawwe foar de telefoan, bygelyks”, noemt Wiersma als voorbeeld.

Tijdens het bezoekje van de verslaggever stapt er een klant binnen met een bos bloemen voor Wiersma. Even later legt die uit: “Dat wie in klant mei in bern fan ûngefear oardel jier, dat harsels yn hûs by fersin opsletten hie, doe’t har heit noch wat út ‘e auto helje soe. Doe hat er my frege om ‘yn te brekken’. Dat is slagge. Fandêr dat boskje blommen.”