Gratis menstruatieproducten voor de meisjes en vrouwen die deze (soms) niet kunnen betalen.
Gratis menstruatieproducten voor de meisjes en vrouwen die deze (soms) niet kunnen betalen. Foto: Armoedefonds

Achtkarspelen: drieduizend euro tegen ‘menstruatie-armoede’

Algemeen

De gemeente Achtkarspelen trekt drieduizend euro per jaar uit ter bestrijding van ‘menstruatie-armoede’. Dit omdat de gemeenteraad op 8 juli 2021 hierpver een motie (verzoek aan het college) had aangenomen.

Uit onderzoek van het Armoedefonds is gebleken dat gemiddeld één op de tien vrouwen (soms) geen geld heeft om menstruatieproducten te kopen. Het goedkope alternatief is dan bijvoorbeeld wc-papier in de onderbroek.

Op vier locaties

Het college wil via de Voedselbank en via drie middelbare scholen (Aeres en Lauwers college in Buitenpost en Singelland in Surhuisterveen) gratis menstruatieproducten beschikbaar stellen.

Taakverdeling

De gemeente verzorgt de financiering, het Armoedefonds de levering van de producten en de Voedselbank en de scholen doen de verdeling. Uitgifte vindt plaats met behulp van een kastje, waar meisjes en vrouwen zelf de producten uit kunnen pakken.

Poster van Armoedefonds

Om te voorkomen dat ook vrouwen die het wel kunnen betalen, producten meenemen, kan een poster van het Armoedefonds worden opgehangen die duidelijk maakt wat de doelgroep is. Om hamsteren te voorkomen, worden kleine hoeveelheden producten neergelegd. De zogeheten menstruatiecup maakt geen onderdeel uit van het aanbod. Volgens de GGD is dit middel niet gangbaar onder en niet praktisch voor jonge meiden.

De kosten bedragen € 3.000 per jaar (structureel). Dit bedrag wordt gedekt binnen het budget Subsidie armoedebestrijding.