Onderzoeker Jesse David Marinus bij gezondheidscentrum 't BetterSkip in Eastermar.
Onderzoeker Jesse David Marinus bij gezondheidscentrum 't BetterSkip in Eastermar. Foto: Actief Media

Eastermar geeft zich bloot qua geluk en gezondheid

Algemeen

Alle inwoners van Eastermar van 16 jaar en ouder krijgen de tweede helft van februari de kans om zich als het ware bloot te geven. Niet letterlijk, wel individueel, maar ook anoniem, door 26 vragen te beantwoorden die gaan over geluk, gezondheid, eten en drinken en bewegen.

De vragenformulieren kunnen op papier of digitaal worden ingevuld en verstuurd. Het Fries Sociaal Planbureau (FSP) in Leeuwarden verwerkt de antwoorden. Ongeveer half maart zullen de resultaten bekend zijn: hoe (on)gelukkig en hoe (on)gezond voelen de Eastermarders zich zelf? En hoe denken ze hun geluk en gezondheid te kunnen verbeteren? (Alle vragen zijn via de volgende link te vinden: https://onderzoek.panelfryslan.nl/eastermar 

Drie locaties in Fryslân

Het onderzoek maakt deel uit van een groter project van het FSP. In Leeuwarden Oud-Oost loopt al vijf jaar een soortgelijk project, maar het onderzoek van het FSP is daar ook nog gaande. De derde locatie in Fryslân is Sint-Nicolaasga. “In opfallend ferskip tusken Eastermar en dy wenwyk yn Ljouwert is dat de minsken yn Eastermar gemiddeld in behoarlik heech ynkommen hawwe”, weet FSP-onderzoeker Jesse David Marinus.

Moeilijk rond kunnen komen kan leiden tot stress en dat kan weer leiden tot ongezonde eet- en drinkgewoonten, zegt Marinus. “Mar dat binne algemiene oannames, dat hoecht net foar elkenien op te gean en kin dus ek foar elk fan de trije ûndersykslokaasjes wer oars útpakke. It giet net om ‘goede’ of ‘foute’ resultaten, mar om der wat fan te learen.”

Burgerinitiatieven

In elk van de drie locaties is sprake van een burgerinitiatief van mensen die enthousiast zijn over het idee: de inwoners gezonder en hopelijk ook gelukkiger krijgen, bijvoorbeeld door meer samen met mede-inwoners te bewegen of activiteiten te ondernemen. “Sa wurdt der neitocht oer it ferbinen fan jongeren en âlderen. Hoe, dat is noch net wis”, vertelt Marinus.

Over ongeveer een half jaar, een jaar en wellicht over drie tot vijf jaar worden ongeveer dezelfde vragen nogmaals gesteld aan de Eastermarders. Dan om te kunnen beoordelen of er iets is veranderd, wat betreft het geluk, de gezondheid, het eten, drinken en bewegen van de inwoners.

“Friezen gemiddeld lokkiger, net sûner”

“En úteinlik hoopje wy der fan te learen foar alle ynwenners fan Fryslân. Want gemiddeld bewege de Friezen minder en binne minder sûn as it lanlike nivo. Mar de Friezen binne tagelyk gemiddeld wol lokkiger as yn Nederlân as gehiel”, weet Marinus op basis van eerdere FSP- en CBS-cijfers.