Wendy Koster probeert als fotograaf zo weinig mogelijk op te vallen.
Wendy Koster probeert als fotograaf zo weinig mogelijk op te vallen. Foto: Actief Media

Afscheidsfotograaf Wendy Koster legt dierbare herinneringen vast

Algemeen

Voor nabestaanden gaat een uitvaart vaak in een roes voorbij. Het kan dan heel waardevol zijn om foto’s te hebben van het afscheid. Wendy Koster uit Burgum is afscheidsfotograaf en legt deze vaak emotionele momenten op een respectvolle manier vast op beeld. “Het is heel mooi en dankbaar werk. Veel mensen waarderen het dat ze die momenten die ze hebben gemist terug kunnen zien.”

Koster verwonderde zich erover dat wij dagelijks foto’s maken van bijzondere momenten, maar dat niet doen bij het afscheid. “Waarom worden er wel foto’s gemaakt van een bruiloft, maar niet van een uitvaart?” Ze besloot zich te specialiseren in afscheidsfotografie. Bij het fotograferen probeert ze zo weinig mogelijk op te vallen. “Mensen zien je misschien wel, maar registreren je niet. Ook kun je geen foto’s regisseren, zoals bij een bruiloft wel mogelijk is.” Tijdens een uitvaart zoekt ze naar details en momenten die ertoe doen. “Bijvoorbeeld van mensen die steun bij elkaar zoeken.”

Nabestaanden kunnen aangeven welke momenten ze wel en welke ze niet gefotografeerd willen hebben. “Het waken, de condoleance, de uitvaart van A tot Z, het sluiten van de kist, de klant bepaalt waar ik bij mag zijn. Soms word ik ook gevraagd om de laatste momenten in het leven nog vast te leggen.”

De foto’s kunnen ook een belangrijke rol spelen bij de verwerking, zegt Koster. “Een fotoboek pak je er gemakkelijk even bij. Ik hoor soms van nabestaanden dat ze er dagelijks even in kijken. Ook voor nabestaanden met dementie kan een fotoboek van de uitvaart zeer waardevol zijn.”

Zie voor een impressie van de foto’s die Koster maakte tijdens uitvaarten op www.wendykosterfotografie.nl. Bel voor meer informatie 06-40405144 of stuur een e-mail naar info@wendykosterfotografie.nl.