"Veenmosrietlanden als de Alde Feanen worden 'sterk bedreigd' door verzuring en vermesting." Foto: Actief Media

“De Alde Feanen en 13 andere natuurgebieden in gevaar”

Algemeen

Natuurgebied De Alde Feanen en dertien andere Nederlandse natuurgebieden dreigen de dupe te worden van te traag kabinetsbeleid, als het gaat om het terugdringen van de stikstofuitstoot. Dit betoogt Greenpeace Nederland op basis van een onderzoeksrapport van B-Ware, verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

In De Alde Feanen wordt zowel gemaaid als geplagd (de bovenste grondlaag wordt weggeschraapt), om te zorgen dat de stikstofconcentraties niet te hoog worden. Dit om de planten die goed gedijen op schrale grond te beschermen. Zij dreigen overwoekerd te worden door planten die het beter doen bij hoge(re) stikstofhoeveelheden in de bodem.

Afplaggen kan niet eeuwig

“Dat ôfplagjen kinne wy net ivich folhâlde, want dan bliuwt der op it lêst allinne noch wetter oer”, aldus Chris Bakker van It Fryske Gea voor Omrop Fryslân radio. Hij herkent de analyse van het onderzoekscentrum B-Ware. In het rapport worden 26 verschillende soorten natuur onderzocht op ‘herstelbaarheid’ met het oog op de nu nog te hoge stikstofuitstoot. Van tien natuursoorten is de herstelbaarheid ‘tamelijk goed’, van zes ‘matig’ en van zes andere ‘slecht’.

Drie soorten natuur

In De Alde Feanen zijn drie soorten natuur te vinden die in het rapport worden onderzocht: trilvenen, veenmosrietlanden en vochtige heiden. De herstelbaarheid van trilvenen is ‘matig’, de veenmosrietlanden worden door te hoge stikstof ‘sterk bedregd’ en de herstelbaarheid van vochtige heiden is ‘tamelijk goed’, volgens B-Ware.

“Versnel het beleid”

Greenpeace Nederland pleit op basis van het rapport voor versnelde aanpak van de stikstofuitstoot. “Er is 25 miljard euro voor beschikbaar, maar de maatregelen worden pas in de volgende kabinetsperiode doorgevoerd. Dat is te laat voor 14 van de Nederlandse Natura-2000-gebieden”, meldt Greepeace.

Landbouworganisatie LTO Nederland heeft gereageerd met de waarschuwing dat een strenger stikstofbeleid ten koste gaat van onder andere de landbouw en industrie in Nederland.