Het terrein aan de Swette 3C in Feanwâlden.
Het terrein aan de Swette 3C in Feanwâlden. Archieffoto: Actief Media

Kwestie Rubberverwerking Nederland in Feanwâlden ‘loopt nog’

Algemeen

De kwestie over het wel of niet toelaten van Rubberverwerking Nederland (RVN) op het bedrijventerrein Feanwâlden-Súd aan de Swette ‘loopt nog’. Er zijn diverse bezwaren ingediend, die door de Raad van State moeten worden behandeld. Wanneer deze hoogste bestuursrechter de kwestie zal behandelen, is bij de gemeente Dantumadiel niet bekend.

Dorpsbelang Feanwâlden/Feanwâldsterwâl (DBF) is één van de bezwaarmakers. Dorpsbelang heeft bovendien ook nog een tweede bezwarenprocedure in werking tegen de gemeente. De eerste gaat over de vergunning voor Rubber Verwerking Nederland (RVN) en de tweede is vanwege het niet aanpassen van de milieucategorieën voor bedrijventerrein Feanwâlden Súd.

“Geluidscontour geactualiseerd”

De gemeente meldt dat die categorieën bewust niet zijn aangepast. Wel is er een aanpassing geweest wat betreft geluidsoverlast: “De bestaande planologische situatie is het uitgangspunt geweest, waarbij ten aanzien van de geluidscontour van het industrieterrein een actualisering is verwerkt”, schrijft Dantumadiel in antwoord op vragen van Actief Media.

Dorpsbelang Feanwâlden/Feanwâldsterwâl schrijft over de kwestie RVN en Dantumadiel in het februarinummer 2022 van dorpskrant Doarpskompas. Er is inmiddels een hoorzitting geweest van de bezwarencommissie van de gemeente over de ‘van rechtswege’ verleende vergunning aan RVN. Dat was het gevolg van het te laat reageren van de gemeente op de vergunningaanvraag van het bedrijf.

WOB-procedure

Dorpsbelang ging in beroep én deed bij de gemeente een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). Maar ook daarop reageerde de gemeente te laat, meldt Dorpsbelang, zodat bij de hoorzitting sprake was van onvolledige informatie. “De bezwarencommissie heeft daarom alsnog besloten een tweede hoorzitting te houden, die binnenkort zal plaatsvinden”, aldus Dorpsbelang in het blad Doorpskompas.

Actie vanwege onkosten

Het meeste van dit administratief-juridisch werk van Dorpsbelang wordt door vrijwilligers gedaan. Maar omdat ook Omgevingsburo Wiegersma is ingeschakeld, dat een vergoeding krijgt voor dit werk, is b. en w. gevraagd mee te betalen aan deze onkosten. Het college heeft dit geweigerd, omdat bezwaar maken kosteloos kan. Wie professionele deskundigen inschakelt, zal dus zelf ‘ta de beurs’ moeten, legt de gemeente uit. Daarom roept Dorpsbelang de inwoners en betrokkenen op mee te betalen aan deze onkosten.

Milieucategorieën

Dat geldt ook voor de tweede procedure, over de milieucategorieën in het bijzonder. Op een aantal kavels geldt milieucategorie 4.1, waar ook potentieel milieuvervuilende bedrijven als Rubberverwerking Nederland een beroep op doen. “Deze zaak loopt nog en zal door de Raad van State beoordeeld worden.” De gemeente Dantumadiel bevestigt.