Afbeelding
Foto: Ingezonden

Thuis Onbezorgd Mobiel (TOM) van start in Ureterp en Drachten

Algemeen

Zo lang mogelijk vitaal blijven, genieten van het leven en zelfstandig en onbezorgd de dagelijkse dingen doen. Dat willen we allemaal wel. Maar naarmate we ouder worden, kan dit steeds lastiger worden. Vallen bijvoorbeeld, kan grote gevolgen hebben voor de mobiliteit en de zelfstandigheid. Omdat ouderen een relatief grote kans hebben om te vallen, gaan ZuidOostZorg en Sûnenz van start met het programma TOM (Thuis Onbezorgd Mobiel). Dit is een valpreventieprogramma, dat ouderen helpt om hun risico op een val te beperken. Op 28 februari (Drachten) en 7 maart (Ureterp) staan de eerste informatiebijeenkomsten gepland.

Programma van een half jaar
De informatiebijeenkomsten zijn de start van een langer programma, dat van februari tot juni duurt. Tijdens dit traject worden deelnemers in een vast groepje van maximaal acht deelnemers begeleid om spierkracht en balans te verbeteren. Ook krijgen ze onder het genot van een gezamenlijke lunch voedingsvoorlichting van de diëtist. Naast de eigen fysiotherapeuten en diëtisten van ZuidOostZorg, zijn lokale partners betrokken, zoals Fysiotherapie Ureterp en Sterdiëtisten Ureterp. Daarnaast wordt in het project samengewerkt met landelijke partners als Nutricia en VeiligheidNL.

Bij de informatiebijeenkomst zijn ook een fysiotherapeut en een diëtist aanwezig. Zij gaan, samen met de potentiële deelnemers, tijdens een screening kijken of het TOM-programma geschikt is voor de persoon in kwestie. “Daarbij kijken we bijvoorbeeld naar balans en spierkracht”, zegt Ingrid Dijkstra, projectleider vanuit ZuidOostZorg. “TOM is een bewezen effectief programma en brengt het risico op vallen flink terug. Uit onderzoek blijkt dat deelnemers aan TOM minder vallen, kracht en balans verbeteren, gezonder eten, een betere kwaliteit van leven ervaren en meer sociale contacten hebben. Ook zijn zij door hun deelname minder bang om te vallen, wat hun mobiliteit vaak ten goede komt.”

Voeding, beweging en samen
Deelnemers aan het programma zijn veelal mensen die ófwel al een keer zijn gevallen, óf die bang zijn om te vallen. Volgens Dijkstra is de combinatie van beweging en voeding de kracht van het TOM-programma, samen met het feit dat deelnemers het programma echt samen doorlopen. “Het kopje koffie na afloop, even een gesprek met elkaar, dat maakt dat je het ook samen doet. Deelnemers helpen elkaar op die manier ook tijdens het programma en doen inzichten bij elkaar op.”

Kosteloos door subsidies
De informatiebijeenkomsten vinden plaats op 28 februari in Rispinge in Drachten en op 7 maart in De Lijte in Ureterp. Beide bijeenkomsten zijn van 9.30 tot 12.30 uur. Deelname aan TOM is dit eerste jaar kosteloos mogelijk door subsidies van onder andere de gemeente Smallingerland. Opgave voor de informatiebijeenkomsten gaat via de recepties van Rispinge (0512-580900) of De Lijte (0512-305305). Voor meer informatie, kijk op www.sûnenz.nl/tom