Muzikanten tijdens de eerste editie van Balgendag vorig jaar.
Muzikanten tijdens de eerste editie van Balgendag vorig jaar. Foto: Ingezonden

Tweede ‘Balgendag’ in De Lantearne in Surhuisterveen

Algemeen

Op zaterdag 5 februari wordt er voor de tweede keer een ‘Balgendag’ gehouden in De Lantearne in Surhuisterveen. Tijdens de Balgendag wordt er van 11.00 tot 17.00 uur muziek gemaakt met balginstrumenten. Balginstrumenten zijn accordeons, trekzakken, harmonica’s en steirische harmonica’s. Bespelers van deze instrumenten - ook mondharmonica’s - zijn van harte welkom. 

Liefhebbers kunnen in de grote zaal op het podium onder leiding van Geert Jan Douma laten horen wat ze kunnen. Van te voren opgeven is wel handig, dan kan er een afwisselend programma worden gemaakt.

‘De Loekpoedels’ zijn vijftien jaar geleden begonnen met een ‘trekdag’. Nu organiseert Pieter van der Veen uit Augustinusga, de laatste ‘loekpoedel’, de evenementen alleen. “Ik laat de naam Loekpoedels er aan hangen, dan is het bekend waar het om gaat. In de bijzalen is het vrij spelen, muzikanten kunnen op de Balgendag alleen of in groepsverband spelen. Daarbij moet er wel rekening mee worden gehouden dat er meerdere mensen zijn die willen spelen en dat er dus afgewisseld wordt. Hoeveel spelers er komen, is ongewis. De toegang is gratis, dus daar kan het niet aan liggen.”