Een impressie van hoe het Prins-terrein er uit kan zien. De voorkant aan de Rondweg (linksonder) behoudt z'n uitstraling. De donkerblauwe baan stelt de Dokkumer Ie voor.
Een impressie van hoe het Prins-terrein er uit kan zien. De voorkant aan de Rondweg (linksonder) behoudt z'n uitstraling. De donkerblauwe baan stelt de Dokkumer Ie voor. Foto: TWA architecten

Ontwikkelen Prins-terrein: "Misschien 20 jaar?"

De ontwikkeling van de voormalige Prins-fabrieken in Dokkum (op de hoek van de Rondweg en de Dokkumer Ie) kan misschien wel twintig jaar in beslag nemen. Dat zei projectleider Tjisse Wallendal namens Van Wijnen Projectontwikkeling Noord tegen de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân.

De raad vergaderde donderdag 20 januari ‘informatief’ en ‘digitaal’ over de plannen van Van Wijnen voor deze locatie. Wallendal is optimistisch over de uitvoerbaarheid, gericht op woningbouw voor alle prijsklassen, inclusief sociale woningbouw en aandacht voor de zorg voor ouderen. Het gaat uitsluitend om ‘levensloopbestendige’ woningen, zowel grondgebonden als appartementen.

Er zijn meer eigenaren van gebouwen op de locatie, die alle drie bereid lijken hun grond en gebouwen in te brengen, zei Wallendal. “Het is in totaal ongeveer 70.000 vierkante meter, waar voorlopig 210 wooneenheden ingetekend zijn. Dat kunnen later mogelijk meer worden. Dit hangt mede af van vraag en aanbod, de kosten en de prijzen. Woningen worden duurder, maar de bouwkosten stijgen mee”, merkte Wallendal op.

Van Wijnen onderzoekt de subsidiemogelijkheden, ook vanuit het Rijk, nu er een regeerakkoord ligt met extra geld voor woningbouw. De gemeente Noardeast-Fryslân wil niet dat deze woningen als het ware drukken op de aantallen woningen die elders in de gemeente gebouwd mogen worden. Met de provincie Fryslân wordt hierover overleg gevoerd.

Architect Bauke Tuinstra van TWA Architecten uit Burdaard toonde enkele voorlopige schetsen voor het gehele gebied: vier woontorens, in hoogte variërend van zes, acht en tien lagen, plus woningen op de begane grond. "De rauwe, industriële uitstraling willen we behouden”, zei Tuinstra. De huidige gebouwen zullen deels moeten worden afgebroken. Ook zal de kade van de Dokkumer Ie verbeterd moeten worden, zei Tuinstra.
Andere te nemen ‘hobbels': bodemvervuiling waar voorheen de verzinkerij stond en de ‘milieucirkel' moet nog worden onderzocht, vanwege de bedrijven aan de overkant van de Dokkumer Ie.