Afbeelding
Foto: Makelaardij Roos

Kerk Holwerd omgebouwd tot zorg-
en toeristische appartementen

Hij wil er wat moois van maken, zegt Jaco Kingma, de nieuwe eigenaar van de karakteristieke, voormalige gereformeerde kerk in Holwerd. Deels zullen er zorgappartementen komen in het bijzondere gebouw met bovenin de mogelijkheden voor toeristische overnachtingen, waarbij één airbnb slaapgelegenheid krijgt in de karakteristieke toren van de kerk.

Volgende week gaat Kingma, die een eigen bouwbedrijf heeft, in overleg met Adema Architecten uit Dokkum de plannen verder uitwerken. “De verwachting is dat er vijf tot zes zorgappartementen op de benedenverdieping kunnen komen met één gemeenschappelijke ruimte. Dit wordt een soort chill-ruimte en eetzaal, waar het bestaande orgel ook een plek krijgt. We willen een zolder in de kerk maken en op de bovenverdieping komen dan drie grote airbnb’s. Het plan is om een tunnel te maken vanuit het middelste appartement naar de toren, zodat daar kan worden geslapen. In overleg met de architect willen we van die tunnel iets aparts maken, bijvoorbeeld een constructie van glas.” 

Amsterdamse school

De kerk werd in 1933 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school. “Het gebouw is gemaakt van een mooie rode steen en er zitten bijzondere zwarte, stalen kozijnen in. Het is een zogenaamde zaalkerk met een slanke toren op een trapeziumvormige plattegrond.”, legt Kingma uit. “Het gebouw stond al langere tijd te koop en ik heb uiteindelijk besloten om het te kopen en er iets moois van te maken. Ik hou wel van een uitdaging. Natuurlijk proberen we de deuren, oude betimmering en kozijnen zoveel mogelijk in tact te houden.” In de plannen probeert Kingma ook rekening te houden met de wensen van de kerkenraad en plaatselijk belang van Holwerd. “Zij willen ook graag dat het gebouw een maatschappelijk functie krijgt met de nadruk op zorg.”

Kingma, die de voormalige kerk voor drie ton kocht, denkt over ongeveer anderhalve jaar te kunnen gaan bouwen. De verbouwing zal ruim een jaar duren en ongeveer een miljoen euro kosten. “De deuren zullen niet eerder dan over drie jaar open gaan, vermoed ik. We willen met een goed plan komen en hopen ook op de medewerking van de gemeente Noardeast-Fryslân. Het is een machtig mooi plekje van ruim 1200 vierkante meter. Er is dus ook voldoende ruimte voor parkeerplekken. Het is een hele investering, maar we hebben er zin in om er mee aan de slag te gaan.”

Afbeelding