Wethouder Felix van Beek in de binnentuin van het gemeentehuis in Drachten.
Wethouder Felix van Beek in de binnentuin van het gemeentehuis in Drachten. ArchiefActief Media

Wethouder Felix van Beek stapt op

Algemeen

Wethouder Felix van Beek heeft dinsdagavond 11 januari 2022 in de raad van de gemeente Smallingerland zijn ontslag aangeboden: “De gang van zaken in de raad van 21 december 2021 is mij niet in de koude kleren gaan zitten. Het onaangekondigd van de agenda halen van een zorgvuldig voorbereid en door de raad gewenst voorstel overviel mij. Het is goed geweest wat rust in te bouwen. De emotie is wat verder weg, maar wat gebeurd is, blijft voor mij overeind.”

“De verhouding tussen raad en wethouders is er één gebaseerd op vertrouwen. En op basis van respect. De handelwijze van de gemeenteraad voelt als een motie van wantrouwen. Hier gaat het niet om kritiek, hier gaat het om vertrouwen; de basis voor mijn functioneren. En dit lijkt een incident; maar voor mij is het kenmerkend voor de cultuur van deze raad.” 

Reactie collega’s college

Burgemeester Jan Rijpstra en de overige wethouders betreuren het opstappen van Van Beek: “We hebben in de afgelopen anderhalf jaar veel tot stand kunnen brengen. We betreuren het dat een van ons aftreedt. Het doet zeer, maar we respecteren zijn besluit. En we begrijpen zijn persoonlijke afweging.”

De gemeenteraad van Smallingerland besloot dinsdag 11 januari opnieuw de meerjarenbegroting van de agenda te halen en uit te stellen, zodat b. en w. even tijd krijgen de taken te herverdelen. De fractievoorzitters vroegen het college om zo spoedig mogelijk overleg over de gevolgen van het opstappen van Van Beek en het vervolg.

Achtste wethouder weg

Van Beek is de achtste wethouder in Smallingerland die in vrij korte tijd opstapt, dan wel weggestuurd wordt. Hij maakte deel uit van een zogeheten zakencollege: wethouders van buiten de gemeente, die op enige afstand staan van de gemeenteraad.