Op de kaart het aantal carbidlocaties waar een vergunning voor is afgegeven. In blauw de locaties uit editie Noord en in rood een deel van de locaties uit editie Midden. Scan de QR-code voor een impressie van het carbidschieten in Burgum in 2020.
Op de kaart het aantal carbidlocaties waar een vergunning voor is afgegeven. In blauw de locaties uit editie Noord en in rood een deel van de locaties uit editie Midden. Scan de QR-code voor een impressie van het carbidschieten in Burgum in 2020. Foto: Actief Media

"Carbidschieters, graag stoppen voor half vijf"

Vuurwerk en vreugdevuren zijn vanwege de aangescherpte coronaregels tijdens oud en nieuw verboden, maar carbidschieten is toegestaan, binnen bepaalde regels. Zo moet de vergunning op tijd zijn aangevraagd en de betreffende locatie tamelijk nauwkeurig aangeduid zijn.

De meeste Friese gemeenten hanteren een beperking in tijd: van tien uur 's ochtends tot zes uur 's avonds. Maar de gemeente Noardeast-Fryslân vraagt de deelnemers (maximaal vier personen per locatie) om rond half vijf te stoppen, dus voor het donker wordt, vanwege de veiligheid en omdat de horeca ook dicht is.

"Geen groepsvorming"

Tussen elke groep van vier carbidschieters moet in Noardeast-Fryslân minimaal twintig meter afstand bewaard worden, althans als de ruimte op het betreffende veld dit toelaat. De carbidschieters zijn er zelf verantwoordelijk voor dat eventuele voorbijgangers / toeschouwers voldoende afstand houden. "Er mag geen groepsvorming ontstaan", waarschuwt de gemeente Noardeast-Fryslân.
Eten en drinken zijn toegestaan, maar alleen voor eigen gebruik van de carbidschieters. Verkopen aan publiek is niet toegestaan. Ook partytenten mogen worden gebruikt, om materiaal droog te houden, maar ook alleen voor eigen gebruik en niet voor publiek.

Kootstertille: negen locaties

Binnen het verspreidingsgebied van weekblad Actief springt het dorp Kootstertille er uit, met negen locaties waar op oudejaarsdag met carbid zal worden geknald. Ook Burgum (zeven locaties), Kollum (zes), Kollumerzwaag (zes), De Westereen en Ureterp (vijf plekken) doen bij wijze van spreken hun best om op 31 december zoveel mogelijk te knallen. Dit mag veelal tussen tien uur 's ochtends en zes uur 's avonds, maar soms wordt gevraagd om vóór de duisternis te stoppen zoals in Noardeast-Fryslân. 

Afwijkende tijden

In Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel mag je eerder beginnen met carbidschieten, namelijk vanaf half negen 's ochtends. Maar de (melk-)bussen mogen hier maximaal veertig liter inhoud hebben, tegen vijftig in Smallingerland.