Directeur-bestuurder drs. Ingrid van de Vegte van heet Fries Sociaal Planbureau is donderdag 10 februari 2022 één van de twee inleiders over 'de grote uitdagingen van Fryslân'.
Directeur-bestuurder drs. Ingrid van de Vegte van heet Fries Sociaal Planbureau is donderdag 10 februari 2022 één van de twee inleiders over 'de grote uitdagingen van Fryslân'. Foto: Ingezonden

Meedenken en -praten over ‘de grote uitdagingen van Fryslân’

Algemeen

Het Fries Sociaal Planbureau (FSP) houdt donderdagmiddag 10 februari een (al dan niet digitale) bijeenkomst over ‘de toekomst van Fryslân’. Centraal staat de oproep aan de Friese inwoners, gemeenten en de provincie: ‘Denk verder dan de eerstvolgende vier jaar’. Dit naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022.

In november verscheen de FSP-publicatie ‘Leven in Fryslân’. Zie ook: https://www.fsp.nl/wp-content/uploads/2021/11/FSP2021-11-Leven-in-Fryslan-2021-lr.pdf . Uit dit onderzoek kwamen vier grote uitdagingen voor Fryslân naar voren: vergrijzing, minder jongeren, een groeiende kloof tussen hoog- en laagopgeleiden en een toenemende druk op het landschap. “Hoe kunnen we deze uitdagingen het hoofd bieden? Hoe zorgen we ervoor dat Fryslân ook in de toekomst een provincie is waar het goed wonen, werken en leven is?” Die vragen staan centraal in het programma voor deze donderdagmiddag 10 februari.

Vier ‘takomstlabs’

Dit gebeurt met inspirerende ‘Takomstlabs’ (workshops), een ‘keynote’-lezing en een prikkelende paneldiscussie. Vanaf 12:30 uur is er een inloop. Om 13:00 uur beginnen de ‘TakomstLabs’ rondom de vier verschillende uitdagingen. Om 14:00 uur directeur-bestuurder  Ingrid van de Vegte van het FSP zich buigen over de vier grote uitdagingen voor Fryslân.

Uitdagingen

Marcel Boogers, hoogleraar Innovatie en Regionaal Bestuur aan de Universiteit Twente, houdt tussen 14:30 en 15:30 uur een lezing over de uitdagingen voor bestuur, beleid en organisaties. Van 15:30 uur tot 16:00 uur is het pauze. Tussen 16:00 en 17:00 uur is er een paneldiscussie met vertegenwoordigers van overheden en maatschappelijke organisaties, onder leiding van dagvoorzitter Afke Boven.

Vanaf 17:00 uur wordt de middag informeel afgesloten met een hapje en een drankje, als de coronamaatregelen dit toelaten. Men kan zich aanmelden voor de gehele middag, dan wel voor onderdelen daarvan, via de website van het Fries Sociaal Planbureau.

De vier workshops of ‘takomstlabs’ zijn genummerd van één tot en met vier. Wie één of meer hiervan wil bijwonen, wordt gevraagd een eerste en een tweede voorkeur te vermelden: https://www.fsp.nl/agenda/fsp-conferentie-2022/

1. Armoede anders bekeken

Welke groepen zullen bij een volgende economische crisis onder de armoedegrens wegglijden? En welke partijen kunnen dan bijdragen aan een evenwichtige aanpak van deze armoedeproblematiek? “In dit TakomstLab onderwerpen we ons ’sociaal contract’ aan een stresstest in een realistische confrontatie met mogelijke toekomstscenario’s.”

2. Naar een veerkrachtige arbeidsmarkt

“Een regio die vooruitkijkt, werkt aan de veerkracht om veranderingen te incasseren en te zorgen dat ze daar een antwoord op heeft. Gemeenten kunnen onderwijspartijen, ondernemers en beroepsbevolking verbinden voor een veerkrachtige arbeidsmarkt. Maar daarvoor is een gezamenlijk beeld nodig van menselijk kapitaal. In deze workshop geven we samen een aanzet tot een verbindend toekomstbeeld.”

3. De kansen van vergrijzing

Geïnspireerd door actuele inzichten in de veranderende leefsituatie van ouderen en hun naasten “verkennen we in dit Lab welke maatschappelijke kansen vergrijzing met zich meebrengt. Kan de vergrijzingspiek rond 2040 als ‘versneller’ van maatschappelijke transities worden benut, wanneer we daar de komende jaren de goede voorwaarden voor scheppen?”

4. De strijd om de ruimte

“Als we de betrokkenheid van inwoners bij het landschap en de energietransitie bekijken, welke spanningen kunnen we dan verwachten bij ruimtelijke ingrepen voor de aanleg van zonneweides, windmolenparken en andere bovengrondse energiebronnen? Met deelnemers aan dit Lab zoeken we naar ‘hittemomenten’ in de strijd om de ruimte en naar ‘hefbomen’ om tot duurzame oplossingen te komen.”