Tytsjerk heeft elke dag een werkende AED, op de momenten dat er een nieuwe WINK-trein van Arriva door het dorp rijdt.
Tytsjerk heeft elke dag een werkende AED, op de momenten dat er een nieuwe WINK-trein van Arriva door het dorp rijdt. Foto: Ingezonden

“Binnen seis minuten help foar hertpasjint?”

Algemeen

De Hartstichting en HartslagNU zijn te optimistisch over ‘binnen zes minuten hulp voor iedere patiënt met een acuut hartproblemen’. Dat vindt Jappy Talma uit Hurdegaryp. Hij noemt als voorbeelden de situaties in Rinsumageast en omgeving en in Tytsjerk.

“Yn Rinsumageast binne twa AED-apparaten, dy’t fier fan elkoar ôf hingje. Boppedat falt Sibrandahûs ek ûnder it fersoargingsgebiet fan Rinsumageast. Yn Sibrandahûs is gjin AED. Moai is wol dat it tal frijwilligers yn Rinsumageast fiks tanommen is, nei sa’n tritich persoanen!”

“Ien AED yn Tytsjerk: bûten wurking!”

Talma vindt dat de Hartstichting en HartslagNu onvoldoende rekening hebben gehouden met de situatie op het platteland. “Rinsumageast en omkriten is fansels mar ien foarbyld. Yn hiel Tytsjerk is mar ien AED en dy wurdt ek noch ‘read’ oantsjutten, dus dy is bûten wurking.”

De Hartstichting en HartslagNu houden volgens Talma ook onvoldoende rekening met de wijde verspreiding van bewoning rond de dorpen op het platteland. “Behalve yn de doarpen wenje der ek minsken yn de wide omkriten. Dy wurde oer de kop sjoen yn it berjocht fan de beide lanlike organisaasjes”, vindt Talma.

“Geen 100 procent dekking”

De Hartstichting is om een reactie gevraagd. Woordvoerster Marjoleine van Klaveren erkent dat geen sprake is van honderd procent dekking, maar wel van 99,4 procent. Oftewel: er zijn nog gebieden in Nederland waar het aantal AED’s, dan wel het aantal burgerhulpverleners versterkt kan worden. De gemeente Dantumadiel is hier een voorbeeld van, aldus de Hartstichting. Er zijn daar nog drie ‘urgente locaties’ waar nog AED’s gewenst zijn.

“Gemeente Dantumadiel is op zoek”

“Voor zover ons bekend heeft de gemeente dit opgepakt en is momenteel op zoek naar geschikte beheerders in de buurt van de aangemerkte locaties”, mailt Van Klaveren aan Actief Media.

De Hartstichting en HartslagNu gaan door met het versterken en op peil houden van de AED’s, de bijbehorende database en de burgerhulpverleners. Zie ook: AED - HartslagNu 

Betekenis van AED’s

AED is de afkorting van ‘automatische externe defibrillator’ of hartstarter. Dit is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt bij de reanimatie van een persoon met een hartstilstand. Indien de hartstilstand het gevolg is van bepaalde levensbedreigende ritmestoornissen, kan een elektrische schok van een AED het gestoorde hartritme doen stoppen.

Dan krijgt het normale hartritme de kans om de controle weer over te nemen. In tegenstelling tot een gewone defibrillator werkt een AED automatisch en kan zo ook door EHBO’ers, burgerhulpverleners en bedrijfshulpverleners gebruikt worden in een noodsituatie. Het inzetten van een AED is een belangrijke schakel in de overleving van slachtoffers met een hartstilstand. De aanschafprijs van de meeste AED’s ligt ongeveer tussen de 1.200 en 1.500 euro.