Oud papier inzamelen: een lastige kwestie in de gemeente Noardeast-Frysân.
Oud papier inzamelen: een lastige kwestie in de gemeente Noardeast-Frysân. Foto: Actief Media

Oud papier inzamelen in Noardeast-Fryslân: 21 protestbrieven

Algemeen

De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân besluit donderdagavond 2 december wellicht over een nieuw systeem voor het inzamelen van oud papier. Als b. en w. hun zin krijgen, wordt de gemeente verantwoordelijk (zoals ook wettelijk is bepaald) en wordt in de hele gemeente één systeem gehanteerd: met minicontainers bij huis speciaal voor het oud papier en met een extra ‘zij-inlader’ waarmee het oud papier wordt opgehaald.

Maar vanuit de dorpen in de gemeente waar nu het oud papier door verenigingen, scholen en/of commissies wordt opgehaald, is men fel tegen een nieuw systeem. De gemeenteraad kreeg 21 brieven toegestuurd, allemaal met dezelfde teneur: voor behoud van het ophalen van het oud papier door vrijwilligers, zodat (de verenigingen in) deze dorpen de opbrengsten behouden.

Inkomsten en saamhorigheid

Dat is niet alleen goed voor de inkomsten, maar ook voor de saamhorigheid in deze dorpen, schrijft menig dorpsbelang, van Blije in het westen tot Paesens-Moddergat in het noordoosten van de gemeente. Bovendien verwachten de meeste briefschrijvers dat het nieuwe systeem duurder uitpakt dan het huidige, want het nieuwe vergt minimaal één betaalde kracht (de vrachtwagenchauffeur) én de aanschaf van een vrachtwagen én de aanschaf van nieuwe minicontainers.

Voor één systeem

B. en w. denken dat op termijn met het nieuwe systeem (relatief) meer oud papier wordt ingezameld dan met het huidige, zodat het storten van restafval (waar nu nog ongeveer zes procent oud papier in zit) goedkoper wordt. Bovendien pleiten b. en w. voor één systeem, zoals nu al praktijk is in het voormalige Kollumerland c.a.

Het college wil overigens dat de vrijwilligers vanaf 1 januari 2023 nog vier jaar betrokken blijven bij het inzamelen van het oud papier en daar een vergoeding van 45 euro per ton oud papier tegenover stellen. Hoe die betrokkenheid van de vrijwilligers er uit moet zien, is niet duidelijk. Dat is ook een kritiekpunt van één van de briefschrijvers aan de gemeenteraad.