Wethouder Jouke Douwe de Vries verving in de begrotingsvergadering van Noardeast-Fryslân zijn college Egbert Berenst (financiën).
Wethouder Jouke Douwe de Vries verving in de begrotingsvergadering van Noardeast-Fryslân zijn college Egbert Berenst (financiën). Foto: Ingezonden

“Begrutting Noardeast-Fryslân opnij opbouwe”

Algemeen

De begroting van Noardeast-Fryslân voor komend jaar, 2022, is sluitend én is aangenomen. Maar de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân wil geen jaarlijkse verhoging van de onroerend zaakbelasting (ozb) met tien procent in de jaren 2023, 2024 en 2025. B. en w. hebben via een motie de oproep gekregen, voor de zomervakantie van volgend jaar “met andere voorstellen te komen om de begroting sluitend te maken.”

Dit betekent volgens (vervangend) wethouder financiën Jouke Douwe de Vries (S!N) dat de begroting als het ware opnieuw moet worden opgebouwd. Dit betreft met name het niet-wettelijke deel van de begroting, die ongeveer éénderde van het totaal beslaat. Volgens De Vries kan hiervoor een bureau worden ingehuurd om deze klus op tijd te klaren.

“It kolleezje wol dy ferheging ek net”

“Dy ferheging fan de ‘ozb’ mei tsien persint wol it kolleezje ek net. Mar wy moatte al in slutende begrutting meitsje. Wy wolle lykwols ek net snije yn ‘de leuke dingen voor de mensen’, lykas muzykûnderwiis, swimbad en bibleteek”, zei De Vries voor de microfoon van RTV/NOF en Omrop Fryslân.

Door de niet-wettelijke delen van de begroting opnieuw tegen het licht te houden en kritisch door te nemen, hoopt De Vries voldoende geld over te houden voor zowel de ‘leuke dingen’ als voor het niet (fors) hoeven verhogen van de onroerend zaakbelasting. Het gaat naar schatting van De Vries om circa vijf tot zes miljoen euro. 

Begroting uit fusie ontstaan

De begrotingen van de afgelopen jaren waren een bundeling van de begrotingen van de drie gemeenten waar Noardeast-Fryslân uit ontstond: Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. Misschien zitten er zodoende nog ‘dubbelingen’ in, die er zonder problemen uitgehaald kunnen worden, redeneert De Vries namens b. en w. Hij verving de afwezige wethouder van financiën Egbert Berenst (CU) donderdag 4 november in de raadsvergadering over de meerjarenbegroting.

De gemeenteraad vroeg op initiatief van de VVD-fractie en gesteund door de FNP, Actief Lokaal, PvdA, S!N, BVNL en CDA, alternatieve voorstellen te ontwikkelen voor de Perspectiefnota van komend jaar. Die wordt meestal voor de zomervakantie behandeld in de gemeenteraad.