Afbeelding
Foto: ActiefMedia

Huurders Thús Wonen van Fûgellân in Dokkum en hun strijd tegen water, damp en schimmel

Een paar jaar geleden heeft een aannemer grijze EPS-korrels in de kruipruimtes onder de woningen geblazen van de huurwoningen van Thús Wonen in de wijk Fûgellân in Dokkum. Daarbij lijkt (hier en daar) een fout te zijn gemaakt: de ruimtes werden dusdanig vol geblazen, dat ventilatie niet of nauwelijks nog mogelijk was. Met als gevolg: vochtoverlast en schimmelvorming.

Weekblad Actief meldde dit eerder, toen ging het om Reigerstraat 11 in de wijk Fûgellân, bewoond door Wim en Ingrid de Graaf. Zij streden zo’n twintig jaar tegen vocht en schimmel. Dat bleek bij nader inzien vooral het gevolg van een kapotte buis onder de woning van de buren.

Bij Reigerstraat 11 zijn de vochtproblemen nu nagenoeg verholpen: de EPS-korrels zijn vervangen door PUR-schuim en de kapotte buis onder de vloer van de buren is gerepareerd. Maar helemaal verholpen zijn de problemen nog niet: er is iets mis met de dakgoot, zodat hier en daar toch nog water naar binnenloopt.

Vochtprobleem en stank

Inmiddels doet het vochtprobleem zich ook voor bij een andere woning in de Reigerstraat en in een woning aan de Reiddomp. Een ander probleem in een woning aan de Reiddomp is een doordringende stank in de douche, alsof het afvoerputje van de douche rechtstreeks in verbinding staat met het riool. Uw Actief-verslaggever rook het ter plekke en begrijpt dat de bewoners de douche bij voorkeur zoveel mogelijk mijden.

Of de gemeente, dan wel de woningstichting het probleem van deze rioollucht moet verhelpen, is niet zeker. Feit is dat de stank alleen in de douche (op de eerste verdieping) waarneembaar is, en niet in de rest van de woning of op het erf bij de woning.

Bekrast raam

In één van de woningen aan de Reiddomp is zo'n 25 jaar geleden het grote raam aan de voorkant eruit geweest, met de bedoeling om dit te vervangen. "Het heeft een tijdje buiten gestaan. Er is toen door mensen in gekrast. Daarna is hetzelfde raam teruggeplaatst. Als de zon er op schijnt, kun je de krassen in het glas nog steeds zien. Ik heb er meermalen bij woningstichting Thús Wonen melding van gemaakt, maar ze doen er niks aan!”

Het echtpaar De Graaf heeft ook geen prettige herinneringen aan de communicatie met Thús Wonen. Omgekeerd wordt dit overigens ook als onprettig ervaren, vooral bij directeur Jeannette Dekker van Thús Wonen. Van weerskanten is telefonisch contact vrijwel taboe verklaard, mevrouw Dekker lijkt – althans in de ogen van het echtpaar De Graaf – ook schriftelijke communicatie tot het minimum te beperken.

Omgang zeer divers

Thús Wonen laat veel klussen doen door aannemers. Wim de Graaf: “De aannemer bij het groot onderhoud was heel prettig in de omgang.” De communicatie met medewerkers van Thús Wonen blijkt zeer verschillend. “De één zei: ‘Jullie zijn schandalig (door Thús Wonen) behandeld’, een ander: ‘Het moet niet te druk worden in mijn hoofd’.”

Degene die het voor het echtpaar De Graaf opnam, lijkt mede daarom de laan uitgestuurd te zijn. “Hij werd te duur voor de woningstichting”, schat het echtpaar De Graaf in.

“Echte oorzaak vaak niet gezocht”

Een rode draad bij Thús Wonen is volgens het echtpaar, dat vaak niet serieus gezocht wordt naar de oorzaak van een klacht. In tegendeel, de voorkeur lijkt uit te gaan naar goedkope lapmiddelen, met als gevolg jarenlange problemen met vocht en schimmel, met zelfs zieke bewoners en een zieke hond tot gevolg.

Het echtpaar De Graaf zocht zijn gelijk bij de provinciale klachtencommissie van Friese woningstichtingen, van onder andere Thús Wonen en de landelijke Huurcommissie, en kreeg steeds nul op het rekest. ‘Niet meer zeuren’, lijken deze instanties te oordelen, ‘het meeste is toch verholpen?’

Nationale Ombudsman

De Nationale Ombudsman bracht wel schot in de zaak. Vrijwel alle problemen in de Reigerstraat 11 bij het echtpaar De Graaf zijn nu verholpen. Dat was niet gebeurd zonder ingrijpen van de Huurcommissie in 2016 en de Nationale Ombudsman in 2020. Maar dat er nog steeds, na meer dan twintig jaar, sprake is van een vochtprobleem (en elders in de straat van schimmel), lijkt Thús Wonen te negeren. Wat het echtpaar De Graaf in communicatie met Thús Wonen doet verzuchten: ‘Een slecht bestuur is meestal duur’.

Reactie Thús Wonen-directeur Jeannette Dekker:

Technische staat van woningen

Thús Wonen zet zich stevig in, om de technische gebreken die gemeld worden door huurders, accuraat en oplossingsgericht te benaderen en op te lossen. Daarnaast worden de woningen van huurders structureel preventief onderhouden en gecontroleerd op veiligheid. Dat geldt ook voor de in dit artikel benoemde woningen. Voorgaande jaren is ook stevig ingezet om de technische gebreken op te lossen in de woning van de familie De Graaf. In gesprek blijven met de familie De Graaf en daarbij oplossingsgericht werken waren hierbij de principes van Thús Wonen. 

Uitspraken commissies

De familie De Graaf heeft zich meermaals en met diverse zaken gemeld, bij zowel de provinciale klachtencommissie als bij de Landelijke huurcommissie. In de uitspraken welke medio dit jaar gedaan zijn door de huurcommissie, is de familie De Graaf in het ongelijk gesteld en Thús Wonen in het gelijk. De woning voldoet aan alle eisen en er zijn geen gebreken. Dat de woning goed is bevonden door de Huurcommissie, bevestigt dat de inzet die gepleegd is, doeltreffend is geweest. 

Omgang en medewerkers

Wij herkennen ons niet in het geschetste beeld. In de afgelopen 20 jaar zijn er natuurlijk personeelswisselingen geweest. De beweringen die de familie De Graaf uit omtrent medewerkers die de laan worden uitgestuurd, zijn ronduit onwaar.

Eén casus is bekend

Iedere huurder die een woning huurt bij Thús Wonen mag rekenen dat zijn of haar klachten adequaat worden onderzocht, opgepakt en opgelost. Omdat we geen inzicht hebben in de betreffende adressen, kunnen we daar niet specifiek op ingaan. Klachten over vocht en schimmel en of wateroverlast worden altijd onderzocht en opgepakt. Er is ons in dit complex op dit moment één casus bekend, de klacht is in onderzoek, in samenspraak met de betreffende huurder. Huurders kunnen zich altijd melden met klachten en onderhoudsvragen. 

Woonbelevingsonderzoek

Het beeld dat de woningen prima worden onderhouden, wordt bevestigd door de uitkomsten uit het recent gehouden woonbelevingsonderzoek. 41% van alle huurders van Thús Wonen heeft zijn mening gegeven over de staat van de woningen en de omgeving. De waardering voor de woning in zijn algemeenheid in Fûgellan is met een 7 als waardering voor de woning in zijn algemeen, ruim voldoende te noemen. De kwaliteit van de woningen wordt met een 6,5 als voldoende gewaardeerd. Voor ons is de 6,5 aanleiding om nog extra verbeteringen uit te voeren. Dit verbetertraject is in het Fûgellan op dit moment aan de gang.

Huurderswaardering: 7,5 tot 8,1

Iedere maand peilen wij de waardering van huurders van onze dienstverening. De meest recente cijfers laten het volgende beeld zien. De nieuwe huurder waardeert onze dienstverlening met een 7,5. De reparatieverzoeken afhandeling wordt gewaardeerd met een 7,8 en huurders die vertrekken naar elders of naar een nieuwe woning van Thús Wonen waarderen onze dienstverlening met een 8,1. Deze waardering gecombineerd met de cijfers van het Woonbelevingsonderzoek en de recente uitspraken van de landelijke huurcommissie kunnen we stellen dat Thús Wonen als organisatie het huurdersbelang hoog in het vaandel en goed voor de bril heeft.

Objectieve gegevens

Met onze reactie heeft u een ander beeld van de onderhoudssituatie van de woningen in de wijk Fûgellan, de dienstverlening en huurderstevredenheid gekregen, gebaseerd op uitgebreide en objectieve gegevens van de huurders en een onafhankelijke commissie.