Directeur Lutz Jacobi in het 'nieuwe' kantoor van de Waddenvereniging in Harlingen. Voor haar het kaartje met mogelijke stroomkabel-tracé's door het Nederlandse Wad.
Directeur Lutz Jacobi in het 'nieuwe' kantoor van de Waddenvereniging in Harlingen. Voor haar het kaartje met mogelijke stroomkabel-tracé's door het Nederlandse Wad. Foto: Actief Media

"Heechút ien kear stroomkabel troch Waadsee"

Een stroomkabel vanaf een nieuw te bouwen windpark in de Noordzee 'boven' Schiermonnikoog mag niet ten koste gaan van de natuur van de Waddenzee en van het eiland Schiermonnikoog. Hooguit één optie - rechtstreeks naar de Eemshaven - acht de Waddenvereniging enigszins acceptabel. Maar eigenlijk moeten er eerst meer alternatieven worden onderzocht die niet via het Wad gaan, vindt directeur Lutz Jacobi van de Waddenvereniging.

"Advysburo Royal Haskoning hat allinne de opsjes ûndersocht dy't dwars troch it Nederlânske part fan de Waadsee geane. Wy fine dat der in maatskiplike kosten- en batenanalyse komme moat nei oare opsjes: fia de Noardsee nei IJmuiden en dan nei Tata Steel, of nei Den Helder, en ek: yn oerlis mei Dútslân besjen oft dêr gearwurking mei te finen is." Dit laatste zou kunnen betekenen dat stroomkabels worden gebundeld, samen met Duitsland.

Nog beter is het volgens Jacobi, als de stroom die op de Noordzee met windturbines wordt opgewekt, op diezelfde Noordzee wordt gebruikt voor het produceren van waterstof. "Dan kin dat wetterstof troch besteande gasliedingen nei de fêste wâl. Mar neffens Tennet (het bedrijf dat de stroomkabel wil leggen; red.) is dy technyk pas oer tsien jier beskikber. Ik twivelje oft dat wier is."

Wellicht voor het einde van dit jaar neemt het kabinet Rutte III (of Rutte IV ?) een besluit over de stroomkabel(s) van het nog te bouwen windpark in de Noordzee 'boven' Schiermonnikoog. Aanvankelijk was ook een stroomkabel door het Friese deel van het Wad een optie, om zo ongeveer de kortste route te volgen richting de elektriciteitscentrale bij Burgum. Die optie lijkt nu als voorkeursalternatief buiten beeld te zijn.

"En ek it ferskriklike idee fan kabels - it giet hieltyd om twa stiks - dwars troch Skiermuontseach liket no fan de baan", zegt Jacobi enigszins opgelucht. Samen met agrariërs en de meeste noordelijke bestuurders is gepleit voor de meest oostelijke variant, die uitkomt in de Eems en zo bij de Eemshaven. "Ien kear troch de Waadsee en dan 'stopkontakten' op de Noardsee, dat fine wy noch te akseptearjen. Mar net earder as wannear 't de opsjes fia Dútslân, Den Helder en IJmuiden ek goed ûndersocht binne."