Een schilderij van de kunstenaar Klaas Koopmans.
Een schilderij van de kunstenaar Klaas Koopmans. Foto: Ingezonden

Klaas Koopmans in Belvédère

Algemeen

Op donderdag 4 november opent Commissaris van de Koning Arno Brok de expositie ‘Klaas Koopmans en zijn geliefde landschap’ in museum Belvédère in Heerenveen. Ook ontvangt hij dan het boek over het leven en werk van Klaas Koopmans uit handen van de gelijknamige stichting.

Het boek en de tentoonstelling in één van de kabinetten van het museum laten nog eens het bijzondere talent van de Gariper kunstschilder Klaas Koopmans (1920-2006) zien om in enkele lijnen de essentie van het Friese landschap neer te zetten. Koopmans en de schildergroep Yn’e Line vernieuwden in de jaren ’50 de schilderkunst in onze provincie door op expressionistische wijze te werken. Klaas Koopmans wist in de daarop volgende decennia telkens de mensen te raken en nieuwe ontwikkelingen in de kunst op te nemen. Landelijk en internationaal verwierf hij bekendheid met zijn ‘gestichtstekeningen’, waarin hij de bewoners van de instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Franeker op scherpe en ontroerende wijze vastlegde. Thom Mercuur koos in 1978, bij de opening van zijn baanbrekende galerie in Franeker, Klaas Koopmans als één van de te tonen kunstenaars.

De populariteit van Klaas Koopmans is altijd gebleven, van 1950 tot op de dag van vandaag. Het geheim van Koopmans is wellicht dat hij zowel in zijn landschappen als in zijn gestichtstekeningen de essentie van mens en omgeving wist te raken. Die essentie is de kwetsbaarheid van beide, maar ook altijd de hoop op iets mooiers en beters. Koopmans’ levensmotto - tevens dat van de Stichting Klaas Koopmans - was dan ook: ‘gjin tiid sa tsjuster of der komt in ljochte tiid efteroan’.

De tentoonstelling is te bezichtigen van 5 november tot en met 23 januari. Het boek ‘Klaas Koopmans 1920-2006. Op zoek naar de essentie’ is verkrijgbaar.