AL-raadslid Cootje Klinkenberg op de pier bij Holwerd. Achter haar moet een nieuw strand komen, vindt ze, in plaats van een gat in de zeedijk.
AL-raadslid Cootje Klinkenberg op de pier bij Holwerd. Achter haar moet een nieuw strand komen, vindt ze, in plaats van een gat in de zeedijk. Foto: Actief Media

"Geen gat in dijk bij Holwerd, maar strand"

‘Holwerd aan Zee’, het plan voor het maken van een gat in de zeedijk om zo een meer tot stand te brengen tussen het Wad en Holwerd, moet van de baan. Er zijn alternatieven mogelijk, zoals het aanleggen van een strand en het bebouwen van de pier bij Holwerd, met woningen en horeca.

Dat voorstel dient de fractie Actief Lokaal (AL) bij monde van raadslid Cootje Klinkenberg op 4 november in bij de begrotingsbehandeling van de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân. Mevrouw Klinkenberg: “Wij waren als fractie en partij altijd al kritisch over ‘Holwerd aan Zee’. Onlangs heeft de Leeuwarder Courant onthuld, dat er kritische adviezen liggen van ingenieursbureaus (Deltares, Arcadis en Waterproof; red.), die stellen dat het beoogde meer volloopt met slib, als je dat niet regelmatig wegbaggert. Dat kost handen vol geld en niemand lijkt bereid om dat te betalen!”

Samen met partijgenoten (AL is sinds kort officieel ingeschreven als partij, zegt Klinkenberg) heeft zij als raadslid gezocht naar alternatieven. Die staan in een brochure, die ze inmiddels heeft verspreid: “Breng de zee niet naar Holwerd, maar Holwerd naar zee”, aldus ALL. Gedacht wordt aan een flink strand ‘in de oksel van de huidige pier’ en het bebouwen van diezelfde pier met woningen en horeca.

“Rijkswaterstaat denkt er serieus over om de veerboot naar Ameland niet meer vanaf Holwerd te laten varen, maar vanaf Ferwerd. Dan kan de pier bij Holwerd voor andere doeleinden worden gebruikt”, zegt Klinkenberg.

Woordvoerder en mede-initiatiefnemer Marco Verbeek van Holwerd aan Zee heeft gemeld dat hij zich niet laat afschrikken door de adviezen die stellen dat Holwerd aan Zee beter niet door kan gaan. “Wy sykje mooglikheden om it slyk dat út de nije mar baggere wurde moat, op in oare wize wer te brûken.”

Klinkenberg over de financiële kant: "We zouden van het ANNO-geld van 25 miljoen euro hooguit vijf miljoen in Holwerd aan Zee investeren. We vermoeden dat b. en w. daar nog eens vijf miljoen bij willen doen, uit de opbrengst van de Eneco-aandelen. Daar zijn wij tegen."