Op woensdag 16 maart 2022 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Misschien leveren die duidelijkheid op over de toekomst van Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel?
Op woensdag 16 maart 2022 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Misschien leveren die duidelijkheid op over de toekomst van Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel? Archieffoto: Actief Media

Toch fusie Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel?

Algemeen

“Wees nou eens duidelijk!” was zo ongeveer de meermalen herhaalde vraag van PvdA-raadslid Sjon Stellinga in Achtkarspelen, richting zijn mederaadsleden, over de toekomst van Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. Maar toen hij zelf een standpunt mocht verkondigen, zei hij: “Ik weet het ook niet!”

Dat lijkt tekenend voor de situatie in beide gemeenteraden, zowel van Achtkarspelen als van Tytsjerksteradiel. Al een jaar of tien werken beide gemeenten met elkaar samen, met vallen en opstaan. Er is langzamerhand sprake van een ambtelijke fusie, zij het nog niet voor honderd procent. Maar een bestuurlijke fusie? Daar deinzen de meeste fracties in beide gemeenten (nog) voor terug.

In beide gemeenteraden

Donderdagavond 14 oktober is er in beide gemeenteraden over gediscussieerd. De toehoorder die duidelijkheid verlangt, dient geduld uit te oefenen tot de verkiezingsprogramma’s zijn verschenen, lijkt het wel. Want 16 maart 2022 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen.

Lydeke Zandbergen-Beishuizen (CDA) beloofde in elk geval duidelijkheid tegen de tijd van die raadsverkiezingen. Ook PvdA-er Stellingwerf beloofde die duidelijkheid.

Samenwerking voortzetten

Sake van der Meer (FNP) vond het eveneens nog te vroeg voor een scherp standpunt. “Der is rêst, helderheid en tiid nedich”, vond hij. Wel vindt hij dat de samenwerking met Tytsjerksteradiel moet doorgaan. Ook Douwe van Oosten (CU) zit op die lijn: “Wij opteren voor doorontwikkeling”, vatte hij het standpunt samen van zijn fractie.

“Sy binne oars! Of wy binne oars”

Sierd Vegelin (GBA) verzette zich bij voorbaat tegen fusie met Tytsjerksteradiel. “Sy binne oars! Of wy binne oars. Wy moatte net ús identiteit ferlieze. Wy hawwe noch alle fertrouwen yn Achtkarspelen. In fúzje is foar ús absolút gjin opsje!”

Tjibbe Brinkman (FNP) en Harrie Graansma (PVV) zaten op dezelfde lijn als GBA: beslist géén fusie. Brinkman vreesde de grootschaligheid à la Súdwest-Fryslân: “89 doarpen yn ien gemeente!” Graansma: “Wy moatte gewoan sa trochgean. Mar der falt noch wol wat oan de gearwurking mei Tytsjerksteradiel te ferbetterjen.”

Tjitske Veenstra (GrienLinks) stelde dat er maar één doel is voor alle raadsleden: “It bêste dwaan foar ús ynwenners. Wy moatte mei ús allen tichteby ús ynwenners bliuwe. Dêrby moatte wy yn de takomst fernijïng net út ‘e wei gean”. Ze riep op tot creativiteiten, ook na een fusie, waarmee ze ook het standpunt van het afwezige VVD-raadslid Freddy Hoekstra zei te verkondigen.

Tytsjerksteradiel: ook verdeeld

Zo verdeeld en onduidelijk als in Achtkarspelen, blijken ook de standpunten in de raad van Tytsjerksteradiel. Menno Steenland (PvdA) en Brigitta Scheepsma (GL) vinden beiden dat een bestuurlijke fusie een logisch vervolg is op de ambtelijke fusie die grotendeels rond is.

CDA en FNP in Tytsjerksteradiel zijn voor doorontwikkeling van de samenwerking van beide gemeenten, maar pleiten niet voor een volledige fusie. Een fusie neemt de cultuurverschillen niet weg, meent Alex Nijboer (FNP): “It bliuwe deselde minsken.”

De standpunten van VVD en D66 in Tytsjerksteradiel zijn (nog) vaag: “Net selsstannich bliuwe út sentiment en net fusearje omdat it oeral bart”, aldus Dineke Wagenaar (VVD). “Doe wat het beste is voor de burger”, meent Erwin Duursma (D66). Dat sloot in elk geval aan bij Sjon Stellinga (PvdA) in Achtkarspelen: “Wat we ook besluiten, het heeft altijd gevolgen voor de burgers!”