Wandelen in de nacht, in combinatie met spannende verhalen.
Wandelen in de nacht, in combinatie met spannende verhalen. Foto: Milou Oomens

‘Nacht van de Nacht’ - verhalen in het donker

Algemeen

De Schierstins in Feanwâlden doet zaterdagavond 30 oktober mee aan ‘Nacht van de Nacht’: een avondwandeling met verhalen in de duisternis. Het is ook de nacht dat we in Europa overschakelen van zomer- naar wintertijd: officieel moet ‘s nachts om drie uur de klok een uur achteruit worden gezet.

Het gaat om een tocht door het donker rond Feanwâlden, deze keer in zuidelijke en oostelijke richting. Ergens in Kûkherne is een heel bijzondere plek waar een verteller een mooi historisch verhaal vertelt. Waar, dat blijft een verrassing voor de bezoekers. Ook in de Schierstins zelf is er iemand die een verhaal vertelt.

Traditie

De Schierstins heeft er na enkele jaren een traditie van gemaakt een wandeltocht met verhalen in het duister te organiseren. Vorige edities gingen onder andere over het water of door het veld.

De natuur- en milieufederaties in Nederland hebben ‘Nacht van de Nacht’ bedacht om aandacht te vragen voor het belang van duisternis. In grote delen van Europa blijft ‘s avonds en ‘s nachts het licht branden, vooral in (grote) steden. Dit licht verstoort de natuur, vooral het leven van nachtdieren. Dit probleem speelt behalve in Europa ook op de rest van de aarde, vooral op het noordelijk halfrond, maar ook wel in zuidelijke werelddelen.

‘Earth Hour’

Het is het streven van de natuur- en milieufederaties, dat zoveel mogelijk mensen zaterdagavond tussen half negen en half tien het licht uitdoen en genieten van de duisternis. ‘Earth Hour’ wordt dit genoemd, of ‘Uur van de aarde’.

Kijk (binnenkort) op de website van de Schierstins of op ‘Nacht van de Nacht’ voor diverse activiteiten.