Wadlopen in de omgeving van Ternaard: kan dat in de toekomst nog? (De video bij deze foto is een animatie van de rijksoverheid over winning van gas uit kleine velden).
Wadlopen in de omgeving van Ternaard: kan dat in de toekomst nog? (De video bij deze foto is een animatie van de rijksoverheid over winning van gas uit kleine velden). Foto: Actief Media

'Noardeast': veel bezwaren tegen gaswinning

B. en w. van Noardeast-Fryslân hebben twee zienswijzen - die elkaar aanvullen - ingediend bij de minister van Economische Zaken en Klimaat tegen gaswinning onder de Waddenzee bij Ternaard. Daarin sommen ze diverse bezwaren op tegen de gaswinning.

De minister heeft intussen, onder druk van de meerderheid van de Tweede Kamer, een definitief besluit uitgesteld, om de juridische aspecten nader te onderzoeken. Als het aan b. en w. van Noardeast-Fryslân ligt, komt van uitstel afstel.

Dit college voelt zich gesteund door de overige lokale en provinciale overheden in Fryslân (provinciebestuur en bestuur van Wetterskip Fryslân). In de beide brieven van b. en w. wordt ook gewezen op het verzet van de kant van de Waddenvereniging, het congres van de IUCN (International Union for the Conservation of Nature) en de Nationale UNESCO-commissie, die zich uitspraken tegen gaswinning onder de Waddenzee.

De gaswinning bij Ternaard zou wel eens ondoelmatig kunnen zijn, tot schade kunnen leiden door bodemtrilling en bodemdaling - schade voor de waterhuishouding, de infrastructuur en de natuur. Gaswinning zou ook strijdig zijn met het voorzorgprincipe ten aanzien van het behoud van de natuurlijke Waddenzee.

Daar komt bij dat de zogeheten Hand aan de kraan-methode (stoppen met gas winnen als de bodem meer daalt dan wenselijk is)  voor de lange termijn nadelen kan opleveren. Met het oog op het unieke, internationaal erkende karakter van de Waddenzee dient de Natuurbeschermingswet als het ware voorrang te krijgen boven de Mijnbouwwet, vinden b. en w.

Op basis van de Mijnbouwwet vindt het college dat de bewoners en belanghebbenden in de wijde omgeving van Ternaard onvoldoende erkend worden in hun bezwaren tegen de voorgenomen gaswinning.

Mocht er toch worden overgegaan op gaswinning, dan is er extra aanvulling van zand uit de Noordzee nodig om de bodemdaling te compenseren. De gaswinning leidt in de aanleg-, winnings- en verwijderingsfase tot extra stikstofuitstoot, merken b. en w. op.

Gaswinning bij Ternaard - vooral onder het Wad - zal niet alleen schadelijk zijn voor de waterhuishouding, maar de bodemdaling leidt ook tot extra verzilting. Dit is schadelijk voor de akkerbouw in de omgeving.

In plaats van meer gas te winnen uit de kleine gasvelden in Nederland (omdat winning in de provincie Groningen versneld wordt stopgezet), dient de regering meer werk te maken van de energietransitie, “zodat de onafhankelijkheid van aardgas toeneemt, nieuwe gaswinning niet meer nodig zal zijn en wij ons geen ernstige zorgen meer hoeven te maken over de negatieve effecten daarvan.”

Het college van b. en w. pleit voor extra wetenschappelijke onderzoeken, om aan te kunnen tonen “dat de gaswinning geen significant negatieve effecten heeft op het gebied van natuur, veiligheid en leefbaarheid.”