Op de daken van Bijlsma BV in Gytsjerk liggen vierduizend zonnepanelen, op initiatief van Trynergie in de Trynwâlden.
Op de daken van Bijlsma BV in Gytsjerk liggen vierduizend zonnepanelen, op initiatief van Trynergie in de Trynwâlden. Foto: Ingezonden

Inkoop duurzame stroom uit eigen provincie Fryslân

Algemeen

Coöperatie Openbare Verlichting & Energie Fryslân (OVEF), het inkoopcollectief van de (meeste) Friese overheden, gaat vanaf 2024 zelf energie inkopen. Het gaat hier om een optelsom van 53 miljoen kilowatt uur op jaarbasis.

De Friese overheden hebben de wens dit duurzaam af te nemen, liefst in de eigen provincie opgewekt. Deze ambitie ligt in het verlengde van de Regionale Energiestrategie (RES), en kan als aanjager werken om de gezamenlijke doelstellingen te behalen.

“Het goede voorbeeld geven”

“Wanneer je van inwoners en bedrijven vraagt te verduurzamen, wil je zelf het goede voorbeeld geven door voor de troepen uit te lopen”, aldus Isolde den Haring, directeur van OVEF. “We willen een energietransitie realiseren waarbij we de overstap maken van centrale opwek en inkoop naar decentrale opwek en inkoop. Wat het aanbod betreft kan dat goed: zodra Windpark Fryslân in het IJsselmeer in productie is, wordt er meestal veel meer duurzame energie opgewekt dan de Friese overheden nodig hebben.”

Energiecoöperaties steunen

Door de huidige, traditionele manier van (Europees) aanbesteden is dit niet te realiseren. “Daarom denken wij dat zelf inkopen een goed alternatief is, waarbij we onze leden en afnemers wel het gevraagde maatwerk kunnen bieden en we veel flexibeler zijn om op specifieke vragen in te kunnen gaan. Op deze manier hopen we ook lokale energiecoöperaties te steunen.”

“Fryslân heeft goede schaal”

Om vraag en aanbod van energie goed op elkaar te kunnen afstemmen en om de energie zo dicht mogelijk bij de bron te kunnen gebruiken, is de OVEF op zoek gegaan naar de ideale schaalgrootte. De provincie Fryslân blijkt “een mooie omvang” te hebben. “Wanneer bron en afnemer ver van elkaar vandaan liggen vraagt dit veel van de netcapaciteit. Er is momenteel al vaak sprake van overbelasting.”

De leden zijn de baas

“Door met een mix van verschillende bronnen groene stroom te werken, is het haalbaar om vanaf januari 2024 de Friese overheden te voorzien van duurzame en lokale energie”, verwacht directeur Den Haring. Het is overigens aan de leden (de provincie Fryslân en nu nog 17 gemeenten (”Smallingerland is bezig lid te worden”) om hier wel of niet aan mee te doen. “Ik verwacht dat alle leden mee zullen doen”, zegt de OVEF-directeur.