Marinus van de Velde in de brandweerkazerne in Leeuwarden. Onder: rode stippen: eerste bluswagen komt 'te laat' (in vier jaar tijd).
Marinus van de Velde in de brandweerkazerne in Leeuwarden. Onder: rode stippen: eerste bluswagen komt 'te laat' (in vier jaar tijd). Foto: Actief Media

“Brandweer Fryslân komt 84 procent op tijd”

De sinds kort als adjunct-commandant aangestelde Marinus van de Velde jr. van Brandweer Fryslân is een tevreden mens. “De brandweer komt in 84 procent van de gevallen dat een korps wordt opgeroepen, op tijd. Daar ben ik trots op.”

Dat wil niet zeggen dat er niks te wensen overblijft, zegt Van de Velde, die het brandweerwerk 'met de paplepel' meekreeg. “Mijn vader, ook Marinus van de Velde, had in de jaren negentig de dagelijkse leiding over het brandweerkorps in Burgum en Gytsjerk. Ik heb daar mijn eerste snuffelstage gedaan. Toen dacht ik meteen: ‘Dit wil ik ook!”

Zijn baas is commandant Wim Kleinhuis, tevens directeur van Veiligheidsregio Fryslân. Vanwege het coronacrisis kreeg die het dubbel druk. Vandaar de behoefte aan een adjunct-commandant. Marinus jr. begon officieel per 1 september in die functie en doet nu dus hetzelfde als z’n vader deed, maar dan op Friese schaal.

Extra brandweerpost

De Friese brandweer heeft momenteel 65 korpsen en brandweerposten. Dat worden er 66, als ook het korps van Oudega (Smallingerland) volledig klaar is voor het ‘echte’ werk. “Dat er een brandweerpost bij komt, is uniek, zelfs in heel Nederland!”

Samen oefenen

Het onderling samenwerken en samen oefenen van korpsen is van groot belang, vindt Van de Velde. “In de praktijk heb je er voordeel van als mensen al op elkaar ingespeeld zijn. Dan verloopt het samen blussen en/of redden sneller en beter en dat is essentieel voor ons werk.”

Op tijd arriveren houdt in: binnen een bepaalde, van tevoren afgesproken, opkomsttijd. “We kijken dan niet naar de gevolgen. Maar het belangrijkste is uiteraard dat we mensenlevens redden. Daar kunnen de inwoners van Fryslân zelf ook aan meewerken, bijvoorbeeld door rookmelders in huis en op het werk op te hangen!”

'Opstappers'

Een optie om alle vrijwilligers optimaal in te kunnen zetten, is beter te registreren waar zij werken. “Iemand die in een andere plaats werkt dan waar hij of zij woont, zou ook bij het korps in die werkplaats als ‘opstapper’ ingezet moeten kunnen worden. Dat willen we nog verder uitbreiden.”

Nu het coronavirus bijna bestreden is, wil Brandweer Fryslân ook weer open dagen houden, om zo meer vrijwilligers te werven. "We hebben geen maximum leeftijd meer, zoals vroeger. Dan moest je stoppen op je 55e. Nu hangt dat af van je vitaliteit, die we regelmatig toetsen met onder andere conditietests. Maar er stoppen natuurlijk toch af en toe mensen, die dan wel op tijd vervangen moeten worden.”