Locatiemanager Bert Renkema en kwaliteitsverpleegkundige Richtje Bosma.
Locatiemanager Bert Renkema en kwaliteitsverpleegkundige Richtje Bosma. Foto: Actief Media

"Toutenburg blijft én vernieuwt zichzelf"

Zorgcentrum Toutenburg heeft als expertisecentrum voor Korsakov en Gerontopsychiatrie het Topcare-predicaat. Naar verwachting wordt de zorglocatie in 2022 ook officieel een regionaal expertisecentrum (REC) voor Korsakov. En in 2023 een landelijk doelgroep-expertisecentrum (DEC) voor Gerontopsychiatrie.

Kwaliteitsverpleegkundige Richtje Bosma is erbij betrokken: "We beginnen met het intern beter delen van kennis en ervaring, ook met niet-vakgenoten. Het is belangrijk dat dat ook op regionaal en landelijk niveau gebeurt. We moeten aan verschillende criteria voldoen om landelijke erkenning van het ministerie van VWS te krijgen als kennis- en expertisecentrum voor onze zorgdoelgroepen."

Dat zijn met name bewoners met het syndroom van Korsakov en ouderen met psychiatrische problematiek. "In tegenstelling tot veel zorgcentra voor dementerenden, wonen onze cliënten-bewoners hier vaak jarenlang. Ook ons personeel werkt hier vaak al jaren. We hebben minder personeelskrapte dan bij sommige andere locaties van Noorderbreedte, de organisatie waar Toutenburg deel van uitmaakt", legt regiomanager Bert Renkema uit. "Als kennis- en expertisecentrum hopen we aantrekkelijk te blijven voor zorgpersoneel."

De locatie in Noardburgum heeft 120 bewoners-cliënten, het maximum aantal. In november 2019 namen de bewoners hun intrek in nieuwe onderkomens, na een grondige sloop- en herbouw-operatie. De officiële heropening is nog niet geweest, vanwege het coronavirus. "Dat zou deze week", zei Renkema donderdag 23 september, "maar we stellen het nu uit tot komend voorjaar."
Die donderdag was er wel de onthulling van een gerestaureerd beeld, dat geplaatst is op het terrein van Toutenburg. Het beeld is destijds gemaakt door Mindert Wilstra (1914-1973). Die was behalve beeldhouwer ook tuinman, schrijver en verhalenverteller. Het beeld toont een oude man, ondersteund door een verpleegster.

"Het gaat om elkaar ondersteunen en om zorgzaamheid, het DNA van Toutenburg." De officiële (her-)onthulling werd donderdag verricht door Maartje Kooistra en Sietske van Dijk, beiden al jaren bewoners én lid van de Bewonersraad van Toutenburg.