Volgens dr. Peter Mulder van TNO is er een steeds groter verschil aan het ontstaan tussen energie-armoede en energierijkdom in Nederland.
Volgens dr. Peter Mulder van TNO is er een steeds groter verschil aan het ontstaan tussen energie-armoede en energierijkdom in Nederland.

Noordoostelijk Fryslân in top 20 van ‘energie-armoede’ in Nederland

Algemeen

Vier van de vijf gemeenten waar weekblad Actief huis-aan-huis verschijnt, vallen onder de top 20 van energie-armoedigste gemeenten van Nederland. Dit blijkt uit een onderzoek van TNO, verricht op basis van CBS-gegevens. Dantumadiel staat op plaats 5, Achtkarspelen op plaats 7, Noardeast-Fryslân op 11 en Smallingerland op 19. Alleen de gemeente Tytsjerksteradiel wordt niet vermeld bij de eerste twintig.

Helemaal bovenaan staan de huishoudens van de gemeente Pekela als energie-armoedigste Nederlanders. Energie-armoede kun je verschillend definiëren. TNO-onderzoeker dr. Peter Mulder heeft gekeken naar de hoogte van het inkomen, naar het energieverbruik én naar de energiekwaliteit van de woningen, voor zover redelijk betrouwbaar terug te vinden in gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). “Niet voor alle wijken in Nederland zijn de gegevens betrouwbaar genoeg”, aldus Mulder in zijn rapport.

Enigszins globaal beeld

Dat rapport geeft daarom een globaal beeld, want van lang niet elke woning is precies bekend of het wel of niet geïsoleerd is en in welke mate een woning geïsoleerd is. De energie-labels voor woningen zijn niet compleet en niet actueel, meldt Mulder.

Hij heeft de resultaten van zijn onderzoek donderdag 23 september 2021 gepubliceerd. Het is volgens hem het eerste onderzoek, waarbij inkomsten van huishoudens, hun energieverbruik en de energiezuinigheid van woningen in één rapport zijn samengevoegd. Mulder kijkt ook naar de mate waarin huishoudens kunnen deelnemen aan de energietransitie: kan men investeren in grotere energiezuinigheid of zonnepanelen, bijvoorbeeld?

Vooral huurders

Dit laatste kunnen huurders van woningen niet zelf. Zij zijn afhankelijk van de verhuurders. Driekwart van de energie-armoedigen woont dan ook in een huurwoning van een woningcorporatie en nog eens twaalf procent in een woning van een particuliere verhuurder.

Ook blijkt dat vooral huishoudens met één inkomen vallen onder de energie-armoedigsten in Nederland. Zijn wonen voornamelijk in woningen die zijn gebouwd tussen 1950 en 1975 (en dus vaak slecht geïsoleerd zijn). De betreffende huishoudens wonen bovendien vooral in het Noorden en Oosten van Nederland.