Het vervuilde water is geruime tijd geloosd op de Falomsterfeart. Op de achtergrond de Sintrale As.
Het vervuilde water is geruime tijd geloosd op de Falomsterfeart. Op de achtergrond de Sintrale As. Foto: Ingezonden

Lauwersseewei drie dagen dicht: ‘slakkenprobleem’?

Algemeen

De Lauwersseewei (N361) bij Dokkum is woensdag 29 en donderdag 30 september én vrijdag 1 oktober gestremd voor alle verkeer. Aannemerscombinatie It Slútstik zal dan bij het viaduct over de Stroobosser Trekfeart onderzoek uitvoeren naar de impact van water op de weg en de fundering ervan.

Het verkeer kan die dagen omrijden via de westelijke rondweg in Dokkum. Omleidingsborden geven de route aan.

Het onderzoek vindt plaats in en bij de terpen aan de noordzijde en zuidzijde van het viaduct over de Stroobosser Trekfeart. De terpen zijn deels opgebouwd met staalslakken. Aan de noordzijde zijn de staalslakken in aanraking gekomen met water, dat daardoor verontreinigd raakt. Ook is het wegdek hier beschadigd.

Analyse en herhaling voorkómen

Het onderzoek moet duidelijk maken hoe water (regen en/of grondwater) in de terpen zich verspreidt. Het moet inzicht geven in de processen in de grond en fundering onder het wegdek en of die in beide terpen hetzelfde zijn. Ook moet er zicht komen op een oplossing die herhaling voorkomt.

Op vrijdag 1 oktober wordt licht onderhoudswerk verricht aan de toplaag van de Sintrale As bij Dokkum. In de week van 1 november zal de aannemer het asfalt vernieuwen over een lengte van ongeveer 200 meter.

Geloosd in Falomsterfeart

De combinatie van staalslakken, verontreinigd water en schade aan asfalt speelt ook bij enkele taluds in de Sintrale As. Er zijn maatregelen getroffen om verontreinigd water op te vangen en af te voeren. Aanvankelijk is verontreinigd water geloosd in de Falomster Feart, in de verwachting dat de vervuiling voldoende zou oplossen. Omdat er zware metalen - barium en vanadium - werden aangetroffen, wordt het vervuilde water nu opgevangen en gezuiverd door Wetterskip Fryslân.

Schade aan het wegdek

Er is naar schatting vijfduizend kubieke meter water, oftewel vijf miljoen liter, door de Sintrale As gelekt. Dit water heeft de staalslakkenbodem onder het noordelijke deel van de Sintrale As bereikt. De staalslakken zijn hierdoor gaan roesten en uitzetten. Dit heeft geleid tot geringe scheurvorming in wegdek, “Er was nog geen sprake van verkeersonveiligheid”, zegt gedeputeerde Avine Fokkens (VVD).

Aansprakelijkheid ongewis

Wie aansprakelijk is, wordt ook nog nader onderzocht. Aannemer Heijmans was hoofdaannemer voor het noordelijke deel van de Sintrale As, tussen De Falom en Dokkum. In het midden- en zuidelijke deel speelt het probleem niet: of de laag staalslakken is afgedekt met waterdichte folie (tussen Feanwâlden en De Westereen), of er zijn geen staalslakken gebruikt (van Feanwâlden tot Nijega).

Overleg met aannemers

De Leeuwarder Courant van 24 september meldt dat de aannemersbedrijven Heijmans, Jansma Drachten, Roelofs Groep uit Den Ham en Van Spijker uit Meppel samen met de provincie Fryslân werken aan een plan voor herstel en het voorkómen van de lekkage en schade.

De provincie denkt dat het ‘staalslakkenprobleem’ ook speelt onder de Lauwersseewei (N361), vandaar het nader onderzoek.