Programmamanager Sjoerd Hoekstra van 'Kansen in kernen' bij het busstation in Feanwâlden. Links een stukje van het nieuwe Spoarpark.
Programmamanager Sjoerd Hoekstra van 'Kansen in kernen' bij het busstation in Feanwâlden. Links een stukje van het nieuwe Spoarpark. Foto: Actief Media

Afsluiting 'Kansen in kernen' in Feanwâlden

Dubbel feest: vrijdag 24 september wordt de officiële afsluiting gevierd van 'Kansen in kernen', zaterdag 25 september de opening van het nieuwe Spoarpark in Feanwâlden, tussen de spoorlijn en het dorp.

'Kansen in kernen' is de naam voor de herinrichting van zes dorpen: drie in Tytsjerksteradiel (Garyp, Burgum, Hurdegaryp) en drie in Dantumadiel: Feanwâlden, De Falom en Damwâld. Die zes herinrichtingen betreffen niet alleen de verkeerssituatie op de voormalige provinciale weg(en) door die dorpen, merkt programmamanager Sjoerd Hoekstra van de provincie Fryslân op. "Sa komme der no op it Van Sminiaplein yn Burgum trije appartemintegebouwen!”

Vijf van de zes dorpen zijn volgens hem meer dan tevreden over de resultaten. Alleen in Damwâld is er verdeeldheid over de 'shared space'- of 'dielde romte'-oplossing. Vandaar dat de gemeente Dantumadiel heeft laten onderzoeken of vooral de kruising van de Haadwei met de Foarwei en de Doniawei misschien opnieuw moet worden aangepast.

"De berikberens mei auto én mei iepenbier ferfier is foar hiel noardeastlik Fryslân ferbettere", merkt Hoekstra op. Met de auto dankzij de vierstrooks Sintrale As en met het openbaar vervoer dankzij twee extra treinen per uur tussen Leeuwarden en Groningen, met Feanwâlden als 'transferium' voor de combinatie van fiets, bus en trein.

Feanwâlden kreeg er bovendien een groot park bij: "Like grut as de hiele Prinsetún yn Ljouwert!" weet Hoekstra. Ook de stationsgebouwtjes van Feanwâlden en Hurdegaryp kregen[SHMK1]  weer semi-openbare functies, dankzij horeca-, dan wel welzijnsactiviteiten. De gebouwen blijven wel eigendom van NS Vastgoed, weet projectmedewerker Siebrig Koopmans.

Hoekstra en Koopmans gaan er beiden van uit, dat het aanvankelijke doel van de aanleg van de Sintrale As (bundeling van autoverkeer en minder verkeersongevallen) is geslaagd. Er rijden nu immers veel minder auto's door de zes betreffende dorpen. "Mar de registraasje fan ferkearsûngemakken is net mear sa goed as jierren lyn", weet Hoekstra. Meer over de afsluiting van 'Kansen in kernen' vindt u op de pagina's 15 tot en met 18 in deze krant.