Naast de banner staan, van links naar rechts: Hanneke Brugman, Wietske Hellinga en Joke Ket. Gehurkt zitten Gerke Procee en Tineke Brugman. Scan de QR-code voor een korte video.
Naast de banner staan, van links naar rechts: Hanneke Brugman, Wietske Hellinga en Joke Ket. Gehurkt zitten Gerke Procee en Tineke Brugman. Scan de QR-code voor een korte video. Foto: Actief Media

VAKwerk presenteert expositie ’t Brûst!

De drie zussen van VAKwerk - Hanneke en Tineke Brugman en Joke Ket - organiseren ‘t Brûst, een bruisende expositie in de oude 'Molkfabryk' in Burgum. Op 21, 22, 28 en 29 augustus & 4 en 11 september exposeren er meerdere kunstenaars die speciaal voor de unieke, industriële ruimtes in de Molkfabryk werk/objecten hebben gemaakt. Bovendien organiseert VAKwerk een kunstmarkt tijdens het openingsweekend op 21 en 22 augustus.

VAKwerk organiseerde de afgelopen jaren meerdere exposities met 'Verrassend, Ambachtelijk en Kunstzinnig werk' in een leegstaand winkelpand op Tsjibbe Geartsstrjitte 3 in Burgum. Toen de werkgroep het pand vorig jaar moest verlaten omdat het een nieuwe bestemming krijgt, zochten de zussen naar een nieuwe locatie voor een expositie. Een bezoek aan de Molkfabryk maakte indruk, vertelt Hanneke Brugman. "It wie leafde op it earste gesicht. En de leafde is al in bytsje bleaun." 

In vijf ruimtes is kunst te zien. Jessica Lelieveld zal in samenwerking met Joke Ket mixed media kunstwerken tonen. In een andere ruimte exposeert Gerke Procee eveneens mixed media kunst. Sierk Douma tovert in een ruimte met licht. Wietske Hellinga stelt twee grote keramieken lichtobjecten ten toon. Tot slot heeft de kunstgroep Creatief van dagbesteding Poppingahiem voor een ruimte een kunstwerk gemaakt. 

Dat iedere kunstenaar zijn/of haar ruimte anders beleeft is goed te zien in de kunstwerken. De industriële ruimte waar Gerke Procee exposeert doet hem aan een horrorfilm denken. "Ik stelde my sa foar dat ien yn de molke falt en as molkemeunster wer te foarskyn komt." Zijn grote melkmonster maakte hij van papier-maché. Op drie schilderijen verbeeldt hij de gedachten van het monster. Wietske Hellinga maakte voor een nog duisterdere ruimte twee lichtobjecten van keramiek. "Ik wurkje allinnich fanút myn gefoel. Myn keunstwurk 'It Begjin' giet oer it ûntstean fan de ierde."

De kunstmarkt op 21 en 22 augustus vindt buiten bij de Molkfabryk plaats. Hier komen dertig kramen op gepaste afstand van elkaar te staan waar de kunstenaars hun kunstwerken aanbieden. Er is een divers aanbod: onder andere schilderijen, glas, mixed media, hout, vilt en sierraden.Zowel de expositie als de kunstmarkt zijn te bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

VAKwerk zou in de toekomst graag vaker willen exposeren in de Molkfabryk. Hanneke Brugman verwacht alleen dat dit lastig wordt. "It is de bedoeling dat hjir in restaurant komt. Wy binne dus wer op syk nei in leechsteand winkelpand. Mocht ien wat witte, dan hearre wy it graach."