Hein Joustra met een foto van de Dokkumer binnenstad. De spiegeling van het glas zit niet in de foto van Joustra.
Hein Joustra met een foto van de Dokkumer binnenstad. De spiegeling van het glas zit niet in de foto van Joustra. Foto: Actief Media

Fotograaf Hein Joustra exposeert in 'eigen' kerk

De Dokkumer amateur-fotograaf Hein Joustra, die zowel landschappen als mensen als dieren fotografeert, toont deze zomer elke zaterdagmiddag landschaps- en ‘stadse’ foto’s en drie ‘religieuze’ foto’s in ‘zijn eigen’ kerk: de Doopsgezind-Remonstrantse kerk aan de Legeweg 15 in Dokkum.

Deze ‘expositie’ mag volgens Joustra die naam amper dragen, “want jou kenne hier het werk niet écht mooi ophangen”, zegt hij in onvervalst Dokkumers. De bezoeker kan er niettemin prachtige foto’s bewonderen, van de stad Dokkum, van de wijde omgeving én enkele ‘religieuze’ foto’s, gemaakt in Frankrijk.

“Ik ben geen techneut”, zegt Joustra, om vervolgens toch met wat technische tips te komen voor de verslaggever-amateurfotograaf van weekblad Actief. “Ik fotografeer al jaren, sinds mijn zoon geboren werd. Ik heb misschien wel honderdduizend foto’s gemaakt”, denkt Joustra, die ook met een donkere kamer heeft gewerkt om zelf foto’s te ontwikkelen.

Hij bewerkt zijn digitale foto’s wel met behulp van de computer, maar niet in die mate, dat het origineel onrecht wordt gedaan. Nou ja, een enkele keer…. Zoals de foto met riet op de voorgrond en korenmolen De Hoop in Dokkum op de achtergrond: “Dat zijn twee foto’s in één”, legt hij uit. “Ik mag graag wat experimenteren.”

Tijdens Joustra’s rondleidinkje maken organist Piet de Jong en vier zangers (twee kinderen en twee volwassenen) van de gelegenheid gebruik om even wat te zingen uit het Liedboek. Ze doen flink hun best om de ‘religieuze’ sfeer muzikaal te versterken.
De expositie is onderdeel van de jaarlijkse zomercampagne van Friese kerken: ‘Tsjerkepaad’. Dat is de Friese naam voor ‘kerkepad’: elke zaterdagmiddag openen de deelnemende kerken hun deuren voor bezoekers, tussen half twee en vijf uur, tot en met 11 september 2021.

‘Het gevoel van Tsjerkepaad' is een onlangs verschenen boekje, met foto's, korte interviews, anekdotes en gedichten. Het is, zo lang de voorraad strekt, ook in de ruim 250 deelnemende kerken verkrijgbaar. Een vermelding van alle dit jaar deelnemende Friese kerken is te vinden op de website www.tsjerkepaad.nl