Ontvangers van de certificaten en burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland.
Ontvangers van de certificaten en burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland. Foto: Ingezonden

AZC-bewoners krijgen bewijs voor ‘Samen aan de slag’

Algemeen

Diverse bewoners van het asielzoekerscentrum (AZC) in Drachten ontvingen begin juli een certificaat (bewijs van deelname) aan het vrijwilligersproject ‘Samen aan de slag’ van de Maatschappelijke Ontwikkeling Smallingerland (M.O.S.). Burgemeester Jan Rijpstra feliciteerde hen met het resultaat.

Vanaf 2018 is M.O.S. actief met het project ‘Aan de slag’: mogelijkheden bieden om bewoners van het AZC om vrijwilligerswerk te kunnen doen in de gemeente Smallingerland bij maatschappelijke organisaties. Dit om zo Nederlands en/of Fries te leren, hun netwerk te vergroten en actief te zijn.

‘Samen aan de slag’

Vanaf begin 2021 hebben COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) en M.O.S. de handen ineen geslagen en zijn een samenwerking gestart om de bewoners van het AZC die willen meedoen, nog breder te kunnen bedienen.

Denk hierbij niet meer alleen aan vrijwilligerswerk, maar ook aan sport en recreatie, je inzetten voor je medebewoners op het AZC, ambassadeur zijn en samen op zoek gaan naar passende activiteiten. Dit om je kwaliteiten te vergroten en zo sneller te kunnen integreren.

Eerste certificaten

Begin juli 2021 was het zover dat M.O.S. certificaten mocht uitdelen aan bewoners die zich structureel of meerdere keren in hebben gezet. Rekening houdend met de coronamaatregelen vierden de betrokkenen deze feestelijke gebeurtenis buiten, in de harde wind. Dit mocht de pret niet bedrukken.

Burgemeester Jan Rijpstra van de gemeente Smallingerland kwam ook naar het AZC. Hij had de eer om de betrokkenen het certificaat te overhandigen en hen met het behalen te feliciteren.