Vervolg voorpagina

aan zijn hand, die hij opliep in 1945. Als militair moest hij Duitsers bewaken en vervoeren. De chauffeur van de Jeep reed te hard, waardoor het voertuig over de kop vloog. “Dochs hat er altyd noch alles mei dy hân dien.”

Meinsma woont nu al veertien jaar met veel plezier in Dongeraheem. Het verzorgend personeel had hem een aantal weken geleden verteld dat hij binnenkort honderd jaar zou worden. “Wat in lang ein”, had hij gezegd. Meinsma kan zichzelf niet meer in de spiegel zien. Zijn kleindochter Gerda ontdekte onlangs dat hij zichzelf wel kan zien op een tablet die op selfiestand staat. “Bin ik dat?”, was zijn verbaasde reactie. “Ik sjoch der noch kreas út.”

Het advies van Gijsbert Zijlstra aan iedereen die ook honderd wil worden luidt: ”Rêstich libje en op tiid ite en drinke”. Snel voegt hij eraan toe: “Mar gjin buorrel hear. Dat hat west.” De oud-Anjumer heeft in de loop der jaren wel geleerd om kalm te blijven. “Kinst dy wol drok meitsje, mar it is sa’t it is.” Hij woont nu al langere tijd in een aanleunwoning bij Dongeraheem en kan zich naar eigen zeggen nog prima redden, al kookt hij niet meer zelf. “Ik haw gjin nocht mear oan jirpels skilen.” 

Zijlstra zette zich in voor onder andere de ruilverkaveling en werkte mee aan de uitbreiding van Dokkum. “Ik sei noch tsjin de boargemaster doe’t er my lokwinske: “Ik haw hiel wat opknapt yn Dokkum.”

Al op jonge leeftijd ging Zijlstra aan het werk als boerenarbeider. “Einliks hie ik der mar in hekel oan, eltse moarns betiid en jûns de kei melke.” Toen er na twee jaar een woning vrijkwam in Oostmahorn greep hij dan ook zijn kans. “Ik tocht: dan bin ik fan dy molkerij ôf en haw ik mear frijheid. Doe bin ik oan’t wurk gien by de ruilferkaveling by de Anjumer Kolken.” Zijlstra werkte zich op tot uitvoerder en later tot hoofduitvoerder bij de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij, dit is nu Arcadis. Naast ruilverkavelingen deed hij ook vele andere grote projecten. “Sa hawwe wy hjir yn Dokkum om de Bolwurken peallen setten en haw ik in soad dien by de Grutte en Lytse Wielen by Ljouwert.”

Zijlstra was getrouwd met Trijntje Iedema. Zij overleed in 1984. Samen kregen ze drie kinderen, acht kleinkinderen en dertien achterkleinkinderen en het eerste achterachterkleinkind is op komst. Zijlstra kijkt tevreden terug op zijn leven. “Yn dizze hûndert jier haw ik hiel wat meimakke.”