Afbeelding
Foto: Ingezonden

Expositie van Henk Fortuin in museumkerk Wierum

De ontdekking van schilderijen over de natuur en de omgeving in Noordoost Friesland was het startpunt om een verrassende tocht te beginnen in de regio om te zoeken naar de plaatsen waar de kunstenaar Henk Fortuin zijn schilderijen had gemaakt. Het leidde tot contact met de familie en uiteindelijk tot de beslissing er een expositie aan te wijden in de museumkerk van Wierum. De expositie is te bezoeken tot en met 28 augustus; op vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.

De nieuwsgierigheid brengt ons verder

Het leven van de kunstenaar werd ontdekt, zijn verblijf in Nes als jonge twintiger tijdens de tweede wereldoorlog en ook zijn verdere leven. Als Henk in 1943 wordt opgeroepen voor de Arbeidseinsatz (dwangarbeid in Duitsland) biedt zijn broer Cees hem onderdak aan in Nes. Cees was vanaf 1942 predikant voor de Nederlands Hervormde kerk in Nes en Wierum. Henk - voor zijn familie Hein - is dan een twintiger, alleenstaand en kunstschilder. In de pastorie van Nes hielp hij in het huishouden, zoals de andere onderduikers ook moesten doen. Hein deed ook de nodige andere klusjes zoals suikerbieten raspen om er een soort stroop van te maken die gemengd werd met rabarber. 

Meerdere onderduikers

In de pastorie van Nes woonden aan het eind van de oorlog meerdere onderduikers, maar ook kinderen die weinig te eten hadden en tijdelijk naar Friesland kwamen om aan te sterken. Na de slag bij Arnhem kwamen er nog meer mensen in Nes terecht en één meneer die kennis maakte met Henk merkte op dat hij mooi schilderde.

Samenwerking

Er ontstond een soort samenwerking, men ging de boerderijen af om te vragen of ze hun boerderij wilden laten naschilderen, waarna Henk vervolgens het schilderij maakte. Ondertussen richtte Henk zich helemaal op het schilderen, hij schilderde en tekende heel veel van de omgeving, zoals landschappen, maar ook dorpsgezichten van Nes, Wierum, Moddergat, Oosternijkerk, Ternaard en ook Dokkum, maar ook andere creaties en portretten. Voor een schilderij kreeg hij een paar tientjes, door zijn tekeningen kreeg hij zelfs opdrachten van een architect uit Dokkum waarvoor hij gedetailleerde, dimensionale tekeningen maakte van interieurs.

Na de oorlog

Na de oorlog keert Henk Fortuin terug naar zijn ouderlijk huis in Maassluis waar zijn leven in het teken blijft staan van de schilderkunst. Hij legt verdwenen plekken van Maassluis vast en laat een nieuwe en creatieve schildertechniek zien. Zijn werk wordt meerdere malen tentoongesteld en in 2006, een jaar voor zijn overlijden, kreeg hij een erepenning van de gemeente. Er is nu een stichting Henk Fortuin die met de verkoop van zijn werk en publicaties de kunst levend wil houden.

Begaafd mens

Een kunstenaar is een begaafd mens met een drang tot scheppen, die dat in schilderijen en tekeningen tot uiting weet te brengen. De kunstwerken in de museumkerk van Wierum zijn het resultaat van voelen, denken en scheppen van deze bijzondere kunstenaar: Hein Fortuin.