Afbeelding
Foto: Ingezonden

Spaense Peal herplaatst op de zeedijk

Zaterdag is de Spaense Peal her plaatst op de zeedijk aan ’t Skoar in Ternaard. Na enkele maanden van afwezigheid is de paal door de werkgroep recreatie en toerisme van Dorpsbelangen Ternaard herplaatst.

Oud ‘t Skoar bewoner Sieger Venema lag de vraag van restauratie van de toen verrotte paal enkele jaren geleden neer bij Wetterskip Fryslân. Het Wetterskip was positief maar de restauratie had geen prioriteit.

Sieger klopte daarom aan bij Dorpsbelangen Ternaard aan. Samen met oomzegger Goasse Venema werd er een plan gemaakt voor de restauratie van de paal. Dorpsbelangen Ternaard pakte het plan op en zorgde voor de nodige vergunningen, financiën (waaronder een subsidie voor uit de subsidieregeling dorpen- en wijkenbudget Noardeast-Fryslân) en projectplan.

Sieger Venema, werkzaam in de metaalbouw, wilde de paal wel maken van staal. Zo werd er meteen een sponsor gevonden: Machinebouw Mekos uit Schagerbrug. Naast de sponsor werd er door vrijwilligers ook veel werk verricht van vergaderen, financieel plan en projectplan maken tot het maken van de fundering tot het terug plaatsen van de paal.

Spaense Peal
Waarom heet het gebied of deze paal zo? Deze vraag wordt op dit moment alleen beantwoord door informatie van Tresoar. Tijdens de aanleg/verlegging van de zeekering in de 16e eeuw werd op deze plek recht gesproken bij de geschillen rondom de verlegging van de dijk in 1574. Sommige vonnissen werden uitgevoerd in lijfstraffen. De plaats van handeling was het buurtschap ’t Skoar ten noorden van Ternaard bij de Spaense Peal. De plek waar de nieuwe zeedijk de oude zeekering kruist.

Zaterdag werd de nieuwe Spaense Peal herplaatst onder toeziend oog van Sieger Venema. De paal voorzien van infobord kan nu weer door menig toerist en buurtbewoner worden bewonderd. Op deze manier blijft een stukje cultuur en historie bewaard.