De tuin aan de westkant van Harsta State bij Hegebeintum.
De tuin aan de westkant van Harsta State bij Hegebeintum. Foto: Actief Media

Harsta State bij Hegebeintum
zoekt vrijwilligers voor tuin

Niet alleen het pand (voormalig buitenhuis) Harsta State aan de Harstawei bij Hegebeintum wordt opgeknapt (door bouwbedrijf Friso), maar ook de tuin heeft een flinke renovatie nodig. Eigenaar Vereniging Hendrick de Keyser is op zoek naar vrijwilligers. De eerste bijeenkomst is gepland op donderdagavond 17 juni 2021.

De vrijwilligers krijgen een onkostenvergoeding en een WA-ongevallenverzekering. Bovendien krijgen ze een ‘Huisgenotenpas’, waarmee ze alle museumhuizen van Vereniging Hendrick de Keyser in Nederland gratis kunnen bezoeken. Van de vrijwilligers wordt gevraagd bezig te zijn in de eeuwenoude tuin rond het vroegere buitenhuis. Ze kunnen kennis vergaren over oude stinzenplanten, bomen en andere bijzondere beplanting op het terrein, onder leiding van een professioneel hoveniersbedrijf.

Museumfunctie

Als het gebouw en de tuin voldoende gerestaureerd zijn, krijgt het voorste deel een publieks(museum-)functie. Het achterste deel van Harsta State wordt dan verhuurd voor permanente bewoning.

Aanmelden als (belangstellende) vrijwilliger kan via e-mail bij Femke Feddema, coördinator van het Museumhuis Van Eysinga in Leeuwarden, ook een pand van Vereniging Hendrick de Keyser: f.feddema@hendrickdekeyser.nl

Vereniging Hendrick de Keyser zet zich inmiddels meer dan honderd jaar in voor het behoud van historisch of architectonisch belangrijke gebouwen in Nederland. Het zijn nu 433 panden en complexen, verspreid over 113 plaatsen in Nederland: huizen, boerderijen, buitenplaatsen (zoals Harsta State), hofjes, villa's, oude vissershuisjes en voormalige raadhuizen. Zie ook: Huizen bewaren voor de toekomst | Hendrick de Keyser