René Rijpstra probeert alle antieke tegeltjes één voor één heel te verwijderen.
René Rijpstra probeert alle antieke tegeltjes één voor één heel te verwijderen. Foto: Actief Media

Harsta State bij Hegebeintum wordt opgeknapt

Het voormalige buitenhuis Harsta State aan de Harstawei bij Hegebeintum wordt gerestaureerd. Opdrachtgever is de Vereniging Hendrick de Keyser uit Amsterdam, die het pand kocht om het in ere te herstellen én om het voor het nageslacht te bewaren.

Het voorste deel wordt museumhuis, het achterste deel permanente huurwoning. Ook de tuin wordt opgeknapt, daarvoor worden vrijwilligers gezocht, die donderdag 17 juni voor het eerst samenkomen. Aanmelden kan via e-mail: f.feddema@hendrickdekeyser.nl
Twee medewerkers van de Friso Bouwgroep zijn sinds een paar weken begonnen met het voorzichtig slopen aan de binnenkant van de toekomstige woning, het achterste deel dus. Leerling-timmerman Jan-Pieter Visser is bezig in de oude badkamer, waar zowel de vloer- als de wandtegels er uit moeten.

"Ik wie wat te foarsichtich. Mar no't ik de earste fliertegels der út haw, giet it al better. Ik begjin der mear slach fan te krijen." Met een hamer en een bijtel slaat hij de tegels los, die zonder uitzondering stuk springen. De restanten deponeert hij meteen in een plastic kuip. Zijn collega René Rijpstra is in een ander deel van de achterwoning bezig, met een slijptol. Eén voor één moeten de oude, antieke tegeltjes losgemaakt worden, als het even kan zonder dat ze stuk gaan. "Benammen de antike eksimplaren moatte letter wer brûkt wurde kinne", weet Rijpstra. Scan QR-code voor een filmpje.