Het gemeentehuis in Dokkum.
Het gemeentehuis in Dokkum. Foto: Ingezonden

“Verbouwing gemeentehuis Dokkum inclusief raadszaal”

Het college van b. en w. van Noardeast-Fryslân stelt voor om het gemeentehuis in Dokkum stapsgewijs te verbouwen, inclusief een nieuwe raadszaal. Dit betekent dat, als de raad hiermee instemt, er geen raadszaal in de Bonifatiuskerk komt.

Het college is van mening dat de verbouwing van het gemeentehuis financieel gezien de beste manier is om in de toekomst een mooie en functionele raadszaal te creëren. Daarnaast zorgt het ervoor dat op termijn alle ambtenaren in Dokkum kunnen werken en het gemeentehuis weer aan alle eisen van deze tijd voldoet , qua duurzaamheid en thuiswerken.

Stichting ‘Behoud de Bonifatiuskerk voor Dokkum’ en het parochiebestuur van de Bonifatiuskerk kwamen eerder met de suggestie om een raadszaal te creëren in de Bonifatiuskerk in Dokkum (vlakbij het gemeentehuis). De raad gaf het college de opdracht om dit te onderzoeken. Uit dit onderzoek blijkt dat het mogelijk is om een raadszaal in de kerk te creëren, maar dat er dan wel extra voorzieningen nodig zijn, zowel binnen als buiten de kerk.

Raadszaal in Bonifatiuskerk te duur

Ook worden de kosten aanzienlijk hoger dan wanneer er een raadszaal in het te verbouwen gemeentehuis komt. Omdat de gemeente de komende jaren moet bezuinigingen, stelt het college voor om de raadszaal in het gemeentehuis onder te brengen. B. en w. zien dus af van een verdieping bovenop het huidige gemeentehuis ten behoeve van de nieuwe raadszaal.

Verbouwing stapsgewijs

Het gebouwdeel aan de Koningsstraat (publieksbalies) wordt eerst verbouwd. De andere gebouwdelen (het Stadhuis en het aangrenzende pand waarin de nieuwe raadszaal moet komen) worden pas verbouwd na de evaluatie van de ambtelijke samenwerking met buurgemeente Dantumadiel. De uitkomsten van deze evaluatie kunnen namelijk van invloed zijn op het benodigde aantal werkplekken.

Bovendien is er dan ook meer duidelijkheid over de langdurige financiële positie van beide gemeenten. In ieder geval zullen er in totaal minder werkplekken terugkomen dan nu in de vier gemeentehuizen (Ferwert, Dokkum, Kollum en Damwâld), omdat veel medewerkers ook na de coronacrisis deels thuis zullen blijven werken. Dit betekent ook dat de raad mogelijk tijdelijk elders moet vergaderen, als het gemeentehuis van Kollum is verkocht en de nieuwe raadszaal nog niet klaar is.

Onderzoek naar extra parkeerruimte

In de toekomst zullen meer ambtenaren in Dokkum werken. Om ervoor te zorgen dat de parkeerdruk in en rond Dokkum dan niet toeneemt, wil het college onderzoeken of het terrein van de gemeentewerf aan de Rondweg Noord deels ingezet kan worden als parkeerterrein voor medewerkers van de gemeente. Daarnaast wil het college inzetten op het stimuleren van duurzame mobiliteit zoals (elektrisch) fietsen en openbaar vervoer.

De raad besluit op 1 september

Donderdag 3 juni is de gemeenteraad geïnformeerd over het onderzoek naar de centrale huisvesting in Dokkum. In de vergadering van 7 juli 2021 wordt het voorstel van het college inhoudelijk behandeld en op 1 september neemt de gemeenteraad hierover een definitief besluit, is nu althans de planning.

Dat moet voorlopig de laatste stap worden, qua politieke besluitvorming, over de nieuwe huisvesting. In 2019 is vooronderzoek gedaan naar centrale huisvesting in opdracht van de raad. Uitgangspunt vanaf het begin is dat Dokkum het bestuurlijk centrum wordt van de nieuwe gemeente. Om praktische redenen is daarna besloten dat het grootste deel van de ambtelijke organisatie in de nabijheid van het college wordt gehuisvest, waarbij zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van de bestaande gebouwen.