Hans Groeneweg bij de ingang van Museum Dokkum en het Toeristisch Informatie Punt (TIP). Scan de QR-code voor de gratis audiotour.
Hans Groeneweg bij de ingang van Museum Dokkum en het Toeristisch Informatie Punt (TIP). Scan de QR-code voor de gratis audiotour. Foto: Actief Media

Museum Dokkum en 't Fiskershûske klaar voor bezoek

Directeur-conservator Hans Groeneweg van Museum Dokkum en Museum 't Fiskershûske Paesens-Moddergat is blij dat ‘zijn’ musea vanaf 5 juni weer open mogen. “Het is heel mooi nieuws! Ook geweldig voor de medewerkers die een publieksfunctie hebben. De lijst met klusjes begint nu toch echt in te korten.”

Op 5 en 6 juni is de wisselexpositie Polaroids met foto’s van Peter Sauermann nog te zien. De fotograaf is zelf op zondag 6 juni aanwezig in het museum. Het is dan ook mogelijk om werk van hem te kopen. Omdat het wel wat zuur voor hem is dat de expositie maar twee dagen te zien is, krijgt hij volgend jaar weer een kans om zijn werk te tonen in Museum Dokkum. “Helaas kunnen wij zijn expositie niet verlengen, omdat erna een expositie van De Foudgumse School gepland staat. Daarom komt er volgend jaar weer een expositie van Peter Sauermann. Hetzelfde geldt voor de expositie Kerst in karton, die in december maar kort te zien was. Aan het einde van dit jaar komt er een Kerst in karton 2.0.”

In beide musea zijn de nodige maatregelen getroffen om de veiligheid van zowel bezoekers als medewerkers te waarborgen. Museum ’t Fiskershúske bestaat uit allerlei kleine gebouwtjes. In overleg met de gemeente is daarom besloten ook gebruik te maken van nooduitgangen zodat bezoekers elkaar niet kruisen bij het verlaten van een gebouwtje. Waar er bij Museum Dokkum al een Toeristisch Informatie Punt (TIP) gevestigd is, wil Groeneweg dit ook graag bij het museum in Paesens-Moddergat hebben. “Er staat al een rekje met wat informatie. Dit willen wij graag uitbreiden tot een volwaardig TIP. Het is overigens niet de bedoeling dat wij alleen gaan doorverwijzen naar onze eigen musea. Er zijn in deze regio ook zoveel andere musea en bezienswaardigheden. Wij willen met z’n allen zorgen voor blijde gezichten.”

Museum Dokkum heeft ook een gratis audiotour laten ontwikkelen waarmee bezoekers kennismaken met de zeven hotspots van de stad. Bonifatius, Stadsrechten, Bolwerken, Admiraliteit, Bierbrouwerijen, Elfstedentocht en de IJsfontein komen allemaal aan bod in deze audiotour. Met de audiotour biedt Museum Dokkum gasten van de stad een bijzondere route, die op eigen tempo en op eigen gekozen momenten gewandeld kan worden. De route duurt ongeveer anderhalf uur en is te vinden in de app iziTravel door te zoeken naar ‘Hotspots Dokkum’ of scan de QR-code bij het artikel.