Sanne Berbers (links) en Rika Pause onderzoeken de verf op de wanden van het Ruurd Wiersmahûs.
Sanne Berbers (links) en Rika Pause onderzoeken de verf op de wanden van het Ruurd Wiersmahûs. Foto: Actief Media

RCE onderzoekt Ruurd Wiersmahûs in Burdaard

"Als we vijf jaar niks doen, is het museum Ruurd Wiersmahûs in Burdaard verloren", legt voorzitter Sybren van Tuinen uit aan Bart Ankersmit, medewerker van de RCE (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed). Ankersmit is samen met twee collega's - Rika Pause en Sanne Berbers - in het museum een dag bezig met onderzoek naar de (onderhouds-)kwaliteit van het schilderwerk van Ruurd Wiersma.

Ze doen dat "op onze vrije dag", vrijdag 14 mei, de dag na Hemelvaartsdag en op kosten van hun werkgever, de RCE, onderdeel van het ministerie van OCW. Ze gebruiken er verschillende apparaten voor. Ankersmit maakt onder andere gebruik van een Crime-lite-camera, die werkt met bijvoorbeeld UV-licht. "Hiermee kun je (soms) verfsoorten van elkaar onderscheiden. Mijn eerste indruk van de schilderijen is, dat die er behoorlijk goed uit zien.”

Sanne Berbers maakt gebruik van een speciale röntgencamera, die op kleine puntjes dwars door de verflagen heen naar de samenstelling kijkt. Zo wordt duidelijk welke elementen aanwezig zijn (bijvoorbeeld ijzer, lood en/of zwavel). "Dit kan ons vertellen welke pigmenten zijn gebruikt om de schilderingen te maken. De meeste verf die Ruurd Wiersma toepaste, was gebaseerd op zinkwit", concludeert Berbers halverwege de dag.

Rika Pause maakt gebruik van laser met een Raman-apparaat. Daarmee analyseert ze het oppervlak van de verflaag. "Zo kun je bepalen welke pigmenten gebruikt zijn. Op de laptop kan ik dat ook meteen zien", vertelt ze.

Op basis van de deze dag steekproefsgewijs verzamelde informatie maakt het drietal de komende weken een rapport. Dat gaat naar het bestuur van het Ruurd Wiersmahûs en dat kan daar lessen uit trekken. "Bijvoorbeeld hoe je dit museum qua klimaat (temperatuur, vochtigheid, isolatie, ventilatie, lichtinval) zo goed mogelijk in stand kunt houden", vertelt Ankersmit.

Daarna is het aan het bestuur om te bepalen, welke investeringen nodig en betaalbaar zijn voor behoud van het museum. RCE-adviseur Bart Ankersmit heeft al een suggestie: "Vloerverwarming in plaats van het huidige gevelkacheltje."