De Hegedyksterbrêge over het Dokkumer Grootdiep, één van de dure kapitaalgoederen van Noardeast-Fryslân.
De Hegedyksterbrêge over het Dokkumer Grootdiep, één van de dure kapitaalgoederen van Noardeast-Fryslân. Foto: Actief Media

"Gemeenteraden helpen op financieel gebied"

De gemeenteraden van Noardeast-Fryslân en Dantumadiel verkeren in grote onzekerheid over hoe hun gemeenten er financieel voor staan. Dat betekent onder andere dat ze “te weinig en niet tijdig” inzicht hebben in de financiën van hun gemeenten.

Dat maakt het moeilijk verantwoord besluiten te nemen over grote uitgaven, voor in het bijzonder (onderhoud en nieuwbouw van) scholen, andere ’kapitaalgoederen’, het sociaal domein en de financiële situatie van beide gemeenten in meer algemene zin.
Dit constateert de gezamenlijke rekenkamercommissie (rkc) van beide gemeenten, op basis van gesprekken met raadsleden. “De raadsvoorstellen (die over de financiën gaan) zijn dermate omvangrijk en complex, dat raadsleden moeite hebben hun kader-stellende en controlerende taak goed te vervullen”, schrijft de rkc in een uitgebreid voorstel voor nader onderzoek én hulp aan beide gemeenteraden.

Het doel is dat de gemeenteraden beter inzicht krijgen in de financiën van hun gemeenten, en te onderzoeken hoe dat het beste kan: moet de informatie aan de gemeenteraadsleden anders, en zo ja hoe? Kan worden geleerd van andere gemeenten?

Enkele vragen die de rkc beantwoord wil krijgen zijn: Welke informatie is essentieel om een goed beeld te krijgen van de financiële stand van zaken betreffende grote uitgaven? In hoeverre wordt de informatie tijdig, compact en toegankelijk aangereikt? Is de financiële informatie volledig? Zijn risico’s en gevolgen voldoende in kaart gebracht?

Daarbij wordt gekeken naar de gang van zaken sinds 1 januari 2019, toen de gemeente Noardeast-Fryslân tot stand kwam (uit de fusie van Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a.) en de ambtelijke samenwerking met Dantumadiel geformaliseerd werd.

De rkc gaat gesprekken voeren met raadsleden en met de financiële commissies van beide gemeenteraden. De rekenkamercommissie wil zich bij laten staan door een deskundige. De onderzoeksperiode loopt van juni tot september, met als doel uiterlijk in oktober 2021 te rapporteren.