Samen 'vergroenen' maakt een wijk of dorp ook leefbaarder.
Samen 'vergroenen' maakt een wijk of dorp ook leefbaarder. Foto: Sjon Heijenga

Samen ‘vergroenen’ met Friese ‘waterorganen’

Samen met de Friese burgers en ondernemers de klimaatuitdagingen aangaan. Dat is het streven van vier organisaties die veel met water te maken hebben: waterleidingbedrijf Vitens, Wetterskip Fryslân, de provincie Fryslân en de Vereniging van Friese Gemeenten (VFG).

“Inwoners van Fryslan krijgen steeds meer te maken met de gevolgen van de veranderingen in het klimaat: schade door weersextremen, zoals droogte, hitte en hoosbuien. De beschikbaarheid van zoet water neemt af en het drinkwatergebruik neemt toe. Om Fryslân ook in de toekomst leefbaar te houden, zal er het nodige moeten gebeuren”, vinden de vier organisaties.

Oplopende temperaturen

Veel tuinen en bedrijventerreinen zijn behoorlijk ‘versteend’, waardoor water bij hoosbuien niet goed weg kan naar de ondergrond. Het opgevangen regenwater kan dan ook niet hergebruikt worden. In de zomer zorgt het versteende oppervlak met name in steden ook voor behoorlijk oplopende temperaturen. De komende jaren neemt dit probleem naar verwachting verder toe, tenzij er aanpassingen worden doorgevoerd.

Waterverbruik beperken

De vier organisaties willen mensen informeren en inspireren met tips. Ook willen ze ondersteunen bij goede lokale initiatieven. Inwoners en ondernemers willen ze meer bewust maken en handvatten geven om zelf aan de slag te gaan in en rond hun woning of in hun wijk. “Door aanpassingen in onze leefomgeving en huizen of bedrijven, kunnen we slimmer omgaan met ons waterverbruik. En door aanpassingen te doen in de tuin kunnen we beter voorkomen dat het in de zomer te warm wordt of dat bij veel regen onze tuinen en straten overstromen”, volgens de vier organisaties.

Bedrijven, corporaties, musea

Die hebben zich gebundeld in het Fries Bestuursakkoord Water en Klimaat (FBWK). Ze zoeken ook samenwerking met bijvoorbeeld tuincentra, woningcorporaties en musea. Gemeenten proberen meer inzicht te krijgen in de behoeften van inwoners, waarbij bijvoorbeeld ook wordt gedacht aan het vergroten van de leefbaarheid en veiligheid in wijken door te ‘vergroenen'. Ook wordt gewerkt aan concrete voorbeeldprojecten, waar andere organisaties weer hun voordeel mee kunnen doen.