Kamp Morra met nog maar een deel van de poppen is al een indrukwekkend gezicht.
Kamp Morra met nog maar een deel van de poppen is al een indrukwekkend gezicht. Foto: Actief Media

Kamp Morra maakt vluchtelingencrisis tastbaar

Dinsdagochtend zijn tientallen vrijwilligers begonnen met het plaatsen van 4222 poppen in Kamp Morra. Deze verwijzen naar de ruim 4000 kinderen die zonder ouders in vluchtelingenkampen verblijven aan de rand van Europa. Zelfs wanneer er nog maar een klein deel van de poppen staat, is het al een indrukwekkend gezicht, dat een behoorlijk contrast vormt met het schilderachtige dorp Morra op de achtergrond.

"Ast bern hast, kinst it hjir dochs net mei iens wêze?", zegt een vrijwilligster, die net een pop in elkaar zet. Een ander zegt: "Elk bern fertsjinnet it om by de âlders te wêzen." Iedereen die Kamp Morra binnenloopt wordt geraakt.

Wini Weidenaar is samen met Elizabeth Pilat, Marian van Voorn en Sharon Postma, initiatiefnemer van Kamp Morra. Zij merkt dat de poppen de vluchtelingencrisis ineens tastbaar maken en het gesprek erover op gang helpen. "It liket sa fier fuort, mar no ynienen komt it hiel tichtby. Dêrneist, wêrom soe it hjir net barre kinne? De minsken yn Grikelân hawwe der ek net by stilstien dat soks barre koe. It is in hiel goed momint om efkes te reflektearjen." Waar de aanpak van vluchtelingen nog wel eens leidt tot verdeeldheid, heeft Weidenaar nog geen negatieve reacties op de actie ontvangen. "Eltsenien fynt einliks dat it net humaan is wat der no yn Grikelân bart."

De afgelopen weken hebben gezinnen, scholen, wijken en kerken fanatiek poppen gemaakt. Een deel hiervan ligt nog opgeslagen in een loods en wordt de komende dagen in het kamp geplaatst. Ook moeten er nog heel veel poppen worden gebracht. Met een blokkenschema zorgt de organisatie ervoor dat er niet teveel mensen tegelijkertijd poppen brengen. Weidenaar verwacht dat er wel meer dan 4222 poppen worden gebracht. "Der binne sa'n 2000 poppemakkers en in protte hawwe wol 5 of 6 poppen makke." Als er ruimte is worden alle poppen in Kamp Morra geplaatst, want ook buiten de Griekse kampen, waar geteld is door Vluchtelingwerk, zijn immers nog veel ontheemde kinderen. Weidenaar hoopt dat Kamp Morra via de pers ook Den Haag bereikt. "Litte wy asjebleaft soargje dat dy bern in feilich plak krije."

Donderdag moeten alle poppen staan en zaterdag wordt het kamp afgebroken, waarna alle kleding van de poppen naar vluchtelingenkampen gaat. De organisatie zoekt nog vrijwilligers om te helpen bij het demonteren. Aanmelden kan via:
www.kampmorra.nl.