Wethouder Esther Hanemaaijer op de bouwlocatie van het project StadsDock. Bijna alle kavels zijn al verkocht. Scan de QR-code voor een promofilmpje van het project uit 2020.
Wethouder Esther Hanemaaijer op de bouwlocatie van het project StadsDock. Bijna alle kavels zijn al verkocht. Scan de QR-code voor een promofilmpje van het project uit 2020. Foto: Ingezonden

De Lelylijn is een kans voor Noordoost Friesland

Noardeast-Fryslân, Dantumadiel, Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen vinden de komst van de Lelylijn 'een springplank voor Noordoost Fryslân om de ambitie om topregio te worden te verwezenlijken'. De vier zogenaamde ANNO-gemeenten reageerden als regio op de vraag van de Provinsje Fryslân welke kansen zij zien in de Lelylijn. Wethouder Esther Hanemaaijer van Noardeast-Fryslân: "Wij zijn ervan overtuigd dat wij hier het juiste woonklimaat hebben met rust, een prachtig landschap, veel voorzieningen en mooie bedrijven."

Dat je als regio sterker staat bleek twee weken geleden toen wethouder Hein de Haan van de gemeente Leeuwarden het plan naar buiten bracht om 10.000 woningen te bouwen in zijn stad. Naar aanleiding daarvan gingen wethouders uit Noord-Friesland met elkaar in gesprek over wonen. Ook Hanemaaijer was hierbij aanwezig. "Wij begrijpen dat de gemeente Leeuwarden graag meer woningen wil, maar ook wij hebben veel behoefte om te bouwen. Je gaat nooit over ambities en plannen van andere gemeenten, maar wij hebben wel besproken hoe je elkaar kunt versterken. Want de stad Leeuwarden kan alleen sterk zijn in een sterke regio. Wij hebben op een constructieve manier van gedachten gewisseld over de woningmarkt in Noord-Nederland."

Volgens Hanemaaijer trekt Noardeast-Fryslân een andere doelgroep dan Leeuwarden. "Wij richten ons hier op de rustzoekers, die de ruimte willen hebben. Ook wij zijn in staat om duizenden woningen te bouwen, maar het gaat ons niet om de kwantiteit, wij kiezen voor kwalitatief goed wonen." De wethouder kiest ook voor een flexibele woonprogrammering. "Het gaat om het leveren van maatwerk. Niet meer in elk dorp een aantal woningen toevoegen, maar bouwen naar aard, schaal en behoefte. Zijn er meer woningen nodig, dan kun je opschalen. Blijkt de vraag minder, dan kun je 'deprogrammeren', want je wilt verpaupering voorkomen." Momenteel wordt er door de gemeente keihard gewerkt aan het woonprogramma. Dit maakt inzichtelijk waar de komende jaren gebouwd gaat worden. De programmering is voor Dokkum in april af en in mei voor de hele gemeente.

De colleges in de regio hebben onlangs uitgesproken om samen met Wetterskip en Provinsje Fryslân met een nieuwe samenwerkingsagenda, ANNO III, te werken aan de ambitie om in 2040 topregio van Noord-Nederland te zijn op het gebied van wonen, werken en recreëren. Hanemaaijer ziet het helemaal zitten. "Dokkum is natuurlijk een parel. Wij hebben afgelopen zomer gezien dat veel mensen onze stad nu ontdekken. Maar wij hebben ook prachtige kleine dorpen en daarnaast het kerndorp Kollum, van waaruit je zomaar in Groningen bent."