Egbert Ludema uit Dokkum bracht dinsdag alvast zijn stem uit op het stadhuis in Dokkum. Aan de andere kant van de stembus staat Korien Boerema.
Egbert Ludema uit Dokkum bracht dinsdag alvast zijn stem uit op het stadhuis in Dokkum. Aan de andere kant van de stembus staat Korien Boerema. Foto: Actief Media

Drie dagen stemmen op het stadhuis in Dokkum

Op maandag en dinsdag kon er op vier plaatsen in de gemeente Noardeast-Fryslân al vervroegd gestemd worden. Mensen die zich kwetsbaar voelen konden stemmen op het stadhuis in Dokkum en de oud-gemeentehuizen in Kollum en Ferwert en MFA De Dobbe in Anjum. Woensdag kan er tot 21.00 uur op 43 plaatsen in de gemeente worden gestemd.

Op maandag en dinsdag tot 16.00 uur hadden op het stadhuis in Dokkum ongeveer 550 mensen hun stem uitgebracht. Korien Boerema, de voorzitter van het stembureau op dinsdagmiddag, is tevreden met de opkomst. Zij merkt dat de kiezers de extra stemdagen waarderen. "De minsken binne bliid dat it hjir rêstiger is en dat se no al stimme kinne, in dei foar de 'echte' ferkiezings. It skarrelet moai troch, mar se kinne dochs rêstich op oardel meter ôfstân fan elkoar stimme."

Het spreiden van de verkiezingen over meerdere dagen is één van de maatregelen om het stemmen veilig te laten verlopen. Mensen van 70 jaar en ouder konden per brief stemmen. Op het moment van schrijven zijn er nog geen cijfers bekend over het aantal briefstemmen in de gemeente Noardeast-Fryslân.

Ook op het stembureau zelf zijn er coronamaatregelen getroffen. Waar bij voorgaande verkiezingen een stembureau drie stembureauleden had, is daar nu een gastvrouw aan toegevoegd. Zij let erop dat de stemmers hun mondkapje ophouden en hun handen desinfecteren. Volgens Boerema gaat het identificeren van kiezers met mondkapje op goed. "Wy hawwe hjir noch gjin problemen mei hân. En mocht it nedich wêze, dan kinne minsken harren kapke efkes sakje litte."
Voor de veiligheid worden de stemmers en stembureauleden ook gescheiden door kuchschermen. Waar in sommige gemeenten het rode potlood na het stemmen mee naar huis genomen mag worden, moet het in Noardeast-Fryslân weer ingeleverd worden. Hierna wordt het goed gereinigd.

"Hooplik kin der by de folgjende ferkiezings wer in gatsje yn", zegt Boerema, nadat ze een rood potlood op de bult heeft gelegd. De gemeente Noardeast-Fryslân heeft voor de komende tientallen jaren genoeg stembureaupotloden.