Aannemer Friso hoopt het gebouw voor de kerstvakantie op te leveren.
Aannemer Friso hoopt het gebouw voor de kerstvakantie op te leveren. Foto: Ingezonden

Eerste paal De Wrâldwizer Oosternijkerk

Wethouder Jouke Douwe de Vries heeft op 10 maart de eerste paal geslagen voor de nieuwbouw van de Wrâldwizer. Dit deed hij samen met directeur Michelle van der Sluis. CBS ‘By de Boarne’ uit Niawier en de ‘Foeke Sjoerds Skoalle’ in Oosternijkerk zijn per 1 augustus 2018 verdergegaan als de Wrâldwizer.

Speciaal voor deze gelegenheid hadden leerlingen boodschappen geschreven voor toekomstige leerlingen van de school. Deze boodschappen gingen in een tijdscapsule de grond in. Daarnaast was ook bestuurder Heidi Rubingh aanwezig van schoolbestuur Stichting Arlanta en een vertegenwoordiging van Aannemingsmaatschappij Friso te Sneek. In verband met de coronamaatregelen kon er helaas geen grote happening van worden gemaakt. De school hoopt met de opening wel een groot feest te kunnen geven.
Het ontwerp gaat uit van een kindcentrum waar de school onderdeel van uitmaakt en is gerealiseerd door KAW Architecten uit Groningen. Het ontwerp is gebaseerd op de onderwijsvisie van de Wrâldwizer. Hierin wordt de school gezien als een plek waar kinderen de wereld kunnen leren kennen door vragen te stellen, te ontdekken en te ondernemen. Zo vinden leerlingen met zelfvertrouwen en gezonde nieuwsgierigheid hun plek in de maatschappij. De koppeling tussen school, de ‘mienskip' en de wereld is terug te zien in het nieuwe ontwerp.

Het gebouw heeft zonnepanelen en voldoet aan de eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG). In een grote open ruimte in de school kunnen kinderen samen leren en spelen. De nieuwbouw komt op dezelfde plek als het oude schoolgebouw. Ook komt er een nieuw schoolplein en wordt de verkeerssituatie voor de school verbeterd.