Voorbeeld van gaswinning uit een 'klein' gasveld in Fryslân.
Voorbeeld van gaswinning uit een 'klein' gasveld in Fryslân. Foto: Actief Media

NAM wacht op uitkomsten Wadden-onderzoeken

De NAM beschouwt de woensdag 10 maart in de Tweede Kamer aangenomen motie over gaswinning onder het Wad niet als ‘het einde’ van die gaswinning. De NAM wacht de uitkomsten van de betreffende onderzoeken af.

De ontwikkeling van het Ternaard-gasveld – met een geschat volume van 4 tot 7 miljard kuub – is onderdeel van het ‘kleine veldenbeleid’ van de Nederlandse overheid om zo veel mogelijk zelfvoorzienend te zijn voor de benodigde binnenlandse gasvoorziening. Aangezien het Groningen-gasveld (’Slochterenveld’) in 2022 dicht gaat, wordt het aandeel van de kleine gasvelden voor de eigen gasvoorziening van groter belang. Tekorten worden nu al aangevuld met de import van gas uit het buitenland, merkt een woordvoerster van de NAM op. “De aangenomen motie van 10 maart voorziet er niet in dat de gaswinning niet vergund zou kunnen worden. Het gaat er om dat het ministerie van Economische Zaken de gevraagde onderzoeken gaat delen met de Tweede Kamer, voordat verdere stappen in het vergunningsproces worden gezet. Het ministerie van EZK heeft in februari al een brief aan de Tweede Kamer gestuurd waarin we zij nog eens uiteen heeft gezet, dat er een Kamerbrief over het ‘hand aan de kraan’-principe in voorbereiding is die alle onderzoeken beschrijft.”

Op de website van de NAM staat over de gaswinning bij Ternaard: "NAM wint aardgas uit zo'n 175 kleine gasvelden in Nederland. Ten noorden van het dorp Ternaard ligt één van deze kleine velden, het Ternaard-gasveld. NAM wil over enkele jaren aardgas gaan winnen uit dit gasveld. Het grootste deel van het gasveld ligt onder de Waddenzee. Om het aardgas te kunnen winnen, wil NAM over enkele jaren een boring naar het Ternaard-gasveld uitvoeren vanaf de NAM-locatie bij Ternaard of vanaf een nieuwe locatie.”