'Lopend vuur': tien wandelaars laten het centrum van Burgum achter zich, onderweg naar Dokkum.
'Lopend vuur': tien wandelaars laten het centrum van Burgum achter zich, onderweg naar Dokkum. Foto: Actief Media

Lopend vuur naar Den Haag voor vluchtelingen

Tien mensen uit Burgum en omgeving wandelden dinsdag 2 maart naar Dokkum. Die wandeling wordt daarna veertien dagen vervolgd, om 16 maart in Den Haag te eindigen, onder de noemer 'Lopend vuur'.

Door corona is er nu weinig aandacht voor de vluchtelingencrisis in Europa. Vluchtelingencomité Groningen en MiGreat willen hier verandering in brengen. Onder de noemer Lopend Vuur organiseren ze daarom 48 wakes, die met vier lange wandeltochten worden verbonden. De tochten eindigen op het Binnenhof in Den Haag. Op maandag 1 maart was de eerste wake bij het gemeentehuis in Burgum. De dag erna liep een groepje de eerste etappe van Burgum naar Dokkum.

De Burgumers Klaas de Haan en Agatha Miedema zijn al 25 jaar actief voor Vluchtelingenwerk. Als plaatselijke coördinatoren organiseerden ze de wake bij het gemeentehuis en de wandeltocht naar Dokkum. "Wy wolle minsken foar de ferkiezings oproppe: Wês jim der bewust fan dat der elemintêre minskerjochten skeind wurde."
De Haan wijst op de mislukte Turkijedeal waarbij voor iedere vluchteling die teruggestuurd wordt naar Turkije, de EU één andere vluchteling uit Turkije op zou vangen. Tot nu toe zijn er veel minder vluchtelingen opgevangen dan de bedoeling was. "Wy moatte dizze minsken helpe en se net yn in tintsje yn de snie sitte litte. Ast hearst dat der yn it kamp yn Moria 4000 bern sitte, dan giet de grize jin oer de grauwe. Dêrom dogge wy ek de oprop: Respektearje de elemintêre minskerjochten.

De initiatiefnemer van de landelijke actie is Roos Ykema. Zij wil mensen informeren over de gevolgen van hun stem op de leefomstandigheden van vluchtelingen én aan de komende regering laten zien dat er draagvlak is voor een menselijk migratiebeleid: "Na jaren gewerkt te hebben aan de Europese grenzen, kan ik alleen maar zeggen dat mensen er slechter aan toe zijn dan ooit. Het geweld van grenspolitie, de verwaarlozing in de kampen, de mensen die dakloos aan hun lot over worden gelaten: dit beleid maakt mensenlevens kapot. Het moet anders. De komende regering moet werk maken van humane opvang en veilige vluchtroutes.”