Van links naar rechts: Jan Knol, Ruurd Johan Veenstra en Jan Marten Miske bij een inpakmachine. Binnenkort verhuist NEF naar een nieuw pand op de hoek van de Havelandoweg en de Oostergoweg in Dokkum.
Van links naar rechts: Jan Knol, Ruurd Johan Veenstra en Jan Marten Miske bij een inpakmachine. Binnenkort verhuist NEF naar een nieuw pand op de hoek van de Havelandoweg en de Oostergoweg in Dokkum. Foto: Actief Media

NEF: regels sociaal domein moeten eenvoudiger

In november 2020 dienden SP-kamerlid Jasper van Dijk en CDA-kamerlid René Peters een initiatiefnota in waarin zij ervoor pleiten om sociale werkplaatsen nieuw leven in te blazen en om te vormen naar sociaal ontwikkelbedrijven. Jan Knol, directeur van Werk-leerbedrijf NoardEast Fryslân (NEF), ziet zijn organisatie eigenlijk al als een sociaal ontwikkelbedrijf. Hij juicht de initiatiefnota toe, maar hoopt dat het niet alleen bij verkiezingsretoriek blijft.

Met de initiatiefnota willen de twee kamerleden een alternatief bieden voor de fel bekritiseerde Participatiewet, die op 1 januari 2015 werd ingevoerd. Knol noemt deze wet "een wolf in schaapskleren". Volgens hem zijn teveel mensen door deze wet aan de zijlijn komen te staan. "Vriend en vijand zijn het erover eens dat deze wet mislukt is, omdat het mensen juist uitsluit van deelname aan de maatschappij."

NEF - met Noardeast-Fryslân en Dantumadiel als aandeelhouders - helpt ieder jaar veel mensen aan het werk. Knol is kritisch op de Participatiewet, maar prijst het sociaal beleid in deze gemeenten. "Zodra mensen hier worden aangemeld bij de bijstand, komen ze ook in een re-integratietraject van de NEF. Deze gemeenten willen mensen echt helpen."

Knol is ook tevreden met de bereidwilligheid vanuit de bedrijven in de regio. "Maar liefst de helft van alle mensen die wij aan het werk hebben, loopt mee in het bedrijfsleven." Volgens Knol zou dit nog hoger kunnen zijn bij een eenvoudiger regelgeving, want ondernemers lopen nu tegen een oerwoud van regels aan. "Uit onderzoek blijkt dat zestig procent van alle ondernemers wel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt wil aannemen, echter maar vijf procent doet dit werkelijk. De barrières zijn te groot geworden."

Hij roept politici op geen loze beloften te doen, maar nu echt wetgeving te vereenvoudigen en te zorgen voor een vangnet voor de mensen die nu buiten te boot dreigen te vallen. "Mensen met een fysieke of een psychische beperking zijn vaak een kleurrijke verrijking voor het bedrijf. Als bedrijfsleven wil je ook een afspiegeling van de samenleving zijn."