Leden van Scouting De Granaet met achteraan voorzitter Wybe Jelsma.
Leden van Scouting De Granaet met achteraan voorzitter Wybe Jelsma. Foto: Actief Media

Scouting De Granaet bestaat zestig jaar

DOKKUM - Scouting De Granaet viert dit jaar het zestigjarig jubileum. Er is veel veranderd sinds de beginjaren. Waar scouting in het verleden last had van een stoffig imago, is het nu een zeer populaire vrijetijdsbesteding. Ook is het allang niet meer alleen een mannenaangelegenheid, bij Scouting De Granaet is veertig procent van de leden vrouw.

Voorzitter Wybe Jelsma is trots op 'zijn' club, die bloeit als nooit tevoren. "Yn 2010 is ús nije kluphûs iepene, wy hiene doe sa'n 125 leden, no sitte wy al op 260." Jelsma wijt de groei deels aan de mooie locatie en de goede faciliteiten van de club. Ook zag de voorzitter de populariteit van scouting in het algemeen groeien. "Foaral foar jongerein dy't net folle mei kompetysje hat, is skouting hiel geskikt. En as it kin bist bûten." Waar er voorheen voornamelijk jongens aan scouting deden, heeft Scouting De Granaet de afgelopen jaren steeds meer meisjes mogen verwelkomen. Die volgen hetzelfde programma als de jongens. "Ek froulju fine it moai om bûten avontuerlike dingen te dwaan. Skouting is foar eltsenien." De scoutinggroepen zitten door de groei van de laatste jaren aardig vol, maar er is nog ruimte voor jeugdleden. "Yn de de groep fan 5 oant 7 jier is der noch plak."

Door de lockdown waren er sinds december geen activiteiten meer op het terrein aan het Tolhuispark. Wel waren er digitale bijeenkomsten. De voorzitter prijst de creativiteit van de clubleiding. "Wy hawwe in ridlik jonge lieding. It is prachtich moai om te sjen wat foar leuke dingen sy betinke. In oantal wiken lyn koene leden troch in drive-in in boupakketsje ophelje om thús yninoar te setten." Sinds begin februari zijn de buitenactiviteiten weer opgepakt, met inachtneming van de coronamaatregelen. In verband met de avondklok zijn de activiteiten voor de jeugd tussen 15 en 17 jaar van de vrijdagavondgroep verplaatst naar het einde van de zaterdagmiddag.

Het hele jaar staat in het teken van het jubileum. Zo is er een speciale Facebookpagina aangemaakt waarop iedere maand vijf jaar uit de geschiedenis van de club wordt uitgelicht. Daarnaast verschijnt er een boek over de club. Voor de leden worden er extra activiteiten georganiseerd, en rond de zomervakantie staat er een reünie gepland, mits de coronamaatregelen dit toelaten.